Black forest
Seznam surovin
Korpus:
- máslo 50 gramů (rozehřáté)
- mouka pšeničná hladká 180 gramů
- kakao 5 lžic
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1 lžička
- sůl 1 špetka
- cukr krystal 200 gramů
- vejce 1 kus
- smetana zakysaná 200 gramů
- voda 75 mililitrů
Omáčka:
- višně 250 gramů (kompotované)
- šťáva citronová 1 lžíce
- moučka kukuřičná (škrob) 2 lžičky
Krém:
- sýr Mascarpone 500 gramů
- cukr moučkový 6 lžic (5-8 lžic)
- smetana na šlehání 200 mililitrů
Ozdoba:
- čokoláda hořká 150 gramů
Na dokončení:
- třešňovice 50 mililitrů
- čokoláda hořká (hoblinky)
Postup přípravy
1. Smíchejte sypké suroviny, přidejte zakysanou smetanu, vejce, vychladlé rozpuštěné máslo, horkou vodu a zpracujte v hladké těsto. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto dejte do máslem vymazané a pečicím papírem vyložené formy a pečte 50 - 60 minut.
2. Zatímco se peče korpus, připravte si omáčku na náplň. Kompot slijte, višně odložte stranou a šťávu svařte se škrobem. Vychlaďte a přilijte citronovou šťávu.
3. Mascarpone v míse promíchejte lžící s moučkovým cukrem. Smetanu vyšlehejte dotuha a pomalu přimíchejte k mascarpone.
4. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, nechte vychladit a přendejte do trezírovacího sáčku. Na pečicí papír namalujte čokoládou stromečky a dejte zatuhnout do lednice. Po zatuhnutí stromečky otočte, na kmínek upevněte špejli a zakryjte pomocí zbylé čokolády.
5. Vychladlý korpus rozřízněte na tři části, každou část pokapejte třešňovicí, potřete krémem z mascarpone, poklaďte višněmi a pokropte svařenou šťávou z višní. Vršek dortu potřete zbylým krémem, posypte čokoládovými hoblinami, poklaďte višněmi a ozdobte čokoládovými stromky.
Poznámka k receptu
Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších německých dortů se rychle rozšířil po celém světě. Třešňovou pálenku mnoho anglosaských receptů vynechává, my jsme ale takovou chybu neudělali.
Načítám komentáře...