Borůvková Charlotta
Seznam surovin
- smetana na šlehání 5 decilitrů
- borůvky 300 gramů (mražené)
- džem borůvkový 250 gramů
- sekt 1,5 decilitru
- cukr 60 gramů
- želatina 10 plátků
- piškotový korpus 1 kus (hotový )
Na těsto:
- vejce 3 kusy
- mouka pšeničná polohrubá 100 gramů
- cukr 80 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- voda 3 lžíce
Postup přípravy
Borůvky necháme rozmrazit přes noc v sítu v lednici. Vejce ušleháme s cukrem do husté pěny. Potom opatrně po lžících přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a vodu. Plech vyložíme papírem na pečení, těsto na něj rozetřeme ve stejně silné vrstvě a pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 5 minut.
Upečený plát vyklopíme na utěrku, pečicí papír pokapeme vodou a sloupneme. Plát potřeme džemem a pomocí utěrky srolujeme.
Roládu nakrájíme na 2 cm silné plátky. Mísu o průměru 28 cm vyložíme fólií a obložíme plátky rolády. Fólii přilepíme izolepou, aby neklouzala.
Smícháme cukr se sektem a přidáme želatinu připravenou podle návodu na obalu. Do ušlehané smetany vmícháme borůvky, želatinu a krém. Navrch položíme korpus a zatížíme.
Hotový dort necháme do druhého dne ztuhnout v lednici. 30 minut před podáváním ho překlopíme na rovný podnos a mísu opatrně sejmeme.
Recept na piškotové těsto najdete zde.
Poznámka k receptu
Charlotta nemusí být nutně borůvková, dejte do ní ovoce, které máte nejraději.
Načítám komentáře...