BORŮVKOVO-ČOKOLÁDOVÝ RAW DORT S CUKETOU
Seznam surovin
- kokos 80 gramů (strouhaný)
- rozinky 80 gramů
- kakaové máslo 30 gramů
- cuketa 150
- sirup z agáve 50 mililitrů
- kokosové mléko 150 mililitrů
- vanilkový lusk 1 kus
- sůl
- kokos 1 lžíce (strouhaný)
- kokosové lupínky 1 lžíce (nebo hoblinky)
- bazalka
Korpus:
- mandle 170 gramů
Krém:
Postup přípravy
1. Borůvky nechte rozmrazit v cedníku. Jakmile z nich vykape voda, použijte ji na namočení kešu ořechů na borůvkový krém. Ořechy by měly být úplně ponořené. Pokud tekutina z borů- vek nestačí, dolijte vodu. Namáčejte alespoň 2 hodiny.
2. Připravte korpus: mandle, kokos a rozinky dejte do foodprocessoru (nebo sekáčku na ořechy) a rozmixujte. Formu na dort vyložte potravinovou fólií (půjde pak lépe vyklopit), rovnoměrně natlačte na dno hmotu a dejte ztuhnout do lednice.
3. Mezitím ve vodní lázni rozpusťte nastrouhanou kakaovou hmotu i máslo na první čokoládový krém. Směs přelijte do mixovací nádoby, přidejte nastrouhanou cuketu, sirup z agáve, kokosové mléko, špetku soli a semínka z vanilkového lusku. Rozmixujte dohladka, ochutnejte a případně doslaďte. Já mám raději hořkou čokoládu.
4. Formu vyndejte z lednice, čokoládový krém nalijte na korpus a párkrát formou lehce udeřte o stůl, aby vzduchové bublinky vyšly ven a hladina byla rovná. Dejte ztuhnout do mrazáku, aby se pak jednotlivé vrstvy dortu neslily.
5. Nasáklé, fi alově zbarvené kešu slijte a dejte je do vymyté mixovací nádoby. Přidejte rozpuš- těné kakaové máslo (zopakujte stejný proces s vodní lázní jako u čokoládového krému), nastrouhanou cuketu, kokosové mléko, šťávu z citronu a sirup z agáve. Opět dohladka rozmixujte.
6. Formu vyndejte z mrazáku, jakmile bude čokoládová vrstva lehce ztuhlá. Nalijte na ni borůvkový krém. Opět párkrát udeřte formou o stůl a dort dejte alespoň na 3 hodiny ztuhnout do mrazáku.
7. Před podáváním formu rukama kolem dokola zahřejte, aby šla hladce sundat. Dort ozdobte čerstvými borůvkami, kokosem, sezonními květy a bylinkami.
Poznámka k receptu
TIP:Nemáte profesionální mixér a chcete dort vyzkoušet? Všechno jde, když se chce. Já začínala s tyčovým mixérem a docela malým sekáčkem na ořechy. Tak se ničeho nebojte.
Načítám komentáře...