Charlotta

Seznam surovin

Piškoty:

Ovocná vrstva:

Krém:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Začněte přípravou piškotů. Troubu předehřejte na 180 °C. Oddělte žloutky od bílků a bílky vyšlehejte do polotuha. Za stálého šlehání přisypávejte cukr a šlehejte do úplného zhoustnutí. Přidejte žloutky, krátce je do bílků zašlehejte a odstavte. Stěrkou zlehka vmíchejte prosetou mouku.

2. Těsto dejte do cukrářského sáčku s hladkou špičkou. Na plech vyložený pečicím papírem nakreslete dvě kola o průměru 20 cm a vyplňte je těstem tak, aby do okrajů zbýval 1 cm. Ze zbytku těsta udělejte piškoty dlouhé 10 cm tak, aby se jejich strany dotýkaly a vytvořily souvislý pás.

3. Piškoty posypte cukrem. Počkejte minutu, a až se cukr vstřebá, posypte znovu (cukr se postará o typickou krustu). Pečte 8 - 10 minut, dokud piškoty nezískají zlatavý nádech. Hned po upečení vložte ještě teplý „piškotový pás“ pocukrovanou stranou ven do formy o průměru 20 cm, jejíž stěny jste vyložili pečicím papírem, a nechte vychladnout. Korpusy nechte vychladnout na mřížce.

4. Plátek želatiny namočte do studené vody. Zmrzlé ovoce nasypte do kastrůlku a zahřívejte, dokud nepovolí a nezačne probublávat. Želatinu vymačkejte a přidejte k ovoci, vše rozmixujte tyčovým mixérem. V míse prošlehejte vidličkou žloutky s cukrem a pomalu k nim přilévejte rozmixované ovocné pyré. Vraťte do kastrůlku a na mírném plameni přiveďte za stálého míchání k varu. Odstavte a nechte vychladit na pokojovou teplotu. Nakonec vmíchejte změklé máslo, nalijte je do kulaté formy o průměru 16 cm a dejte do mrazáku.

5. Připravte krém: do misky se studenou vodou namočte plátky želatiny. Polovinu smetany přiveďte k varu. Mezitím vyšlehejte žloutky s cukrem a za stálého šlehání přilijte ke žloutkům horkou smetanu. Směs přelijte zpět do kastrůlku a pomalu vařte do zhoustnutí. Odstavte, zchlaďte na pokojovou teplotu, přidejte vymačkanou želatinu a pečlivě ji rozmíchejte v krému. Zbylou smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně smíchejte se žloutkovou směsí.

6. Dno formy o průměru 20 cm vyložte jedním korpusem, nasaďte boky formy vyložené piškotovým pásem. Nalijte téměř polovinu krému a pečlivě rozetřete. Vyndejte z mrazáku ovocný kruh a položte jej doprostřed na krém. Opět zalijte krémem, trochu si ho ale nechte stranou. Na krém položte druhý korpus a rozetřete na něj zbytek krému. Uložte do mrazáku minimálně na 3 hodiny. Před podáváním nechte povolit 2 hodiny v lednici a ozdobte ho čerstvým ovocem.

Poznámka k receptu

  • Lehká jako vánek a uvnitř ukrývá tajemství - taková je charlotta. Připravte si na ni vlastní piškoty, tzv. savoiardi, a budete si připadat jako cukrářští mistři.
  • Ingredience na 2 formy o průměru 16 a 20 cm a nutné počítat s mražením minimálně 3 hodiny.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...