Cheesecake s rybízem
Seznam surovin
- rybíz červený 300 gramů (nebo bílý)
- sušenky máslové 250 gramů (Bebe)
- máslo 100 gramů
- mandle 50 gramů (drcené)
- cukr 25 gramů
- bílek 1 kus
- skořice 1 špetka (mletá)
- dortové želé červené 1 balíček (v prášku)
- voda 2 decilitry
- máslo (na vymazání)
Na krém:
- sýr krémový 500 gramů (Lučina, nebo Philadeplhia bez příchuti)
- smetana na šlehání 250 gramů
- smetana zakysaná 100 gramů
- cukr 100 gramů
- cukr vanilkový 3 balíčky
- vejce 2 kusy
- žloutek 2 kusy
- amaretto 1 lžíce (mandlový likér)
- mandlová esence 5 kapek
Postup přípravy
Sušenky rozemeleme najemno a smícháme je s cukrem, skořicí a drcenými mandlemi. Přidáme změklé máslo a bílek a vše propracujeme na hladké těsto, které vložíme do vhodné dortové formy vymazané máslem.
Těsto vymačkáme prsty po celém dně i okrajích formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, krátce, jen několik minut zapečeme a necháme vychladnout.
Mezitím v míse rozmícháme lučinu se smetanou, přidáme zakysanou smetanu, oba druhy cukru, vejce a žloutky a na závěr krém ochutíme amarettem a mandlovou esencí. Krém nalijeme na vychladlý korpus ve formě a povrch uhladíme. Formu zvenku dobře utěsníme (nejlépe pomocí alobalu), postavíme do pekáčku naplněného vodou tak, aby sahala do poloviny výšky formy, vše vložíme do trouby vyhřáté na 110 - 120 °C a v této vodní lázni pečeme 40 minut.
Během pečení troubu pokud možno neotevíráme, aby krém neklesl. Že je koláč hotový, poznáme poklepáním lžící na bok formy - náplň by se měla při tom třást jako želé.
Hotový cheesecake necháme dokonale vychladit. Dortové želé smícháme s 2 dl vody a připravíme ho
podle návodu na obalu. Vmícháme omyté kuličky rybízu, necháme jej mírně zatuhnout, naneseme lžící na vychladlý dort, zlehka uhladíme a necháme dobře ztuhnout v chladu.
Poznámka k receptu
Po upečení nechte cheesecake ještě vychladnout ve vypnuté troubě. Pak ho teprve zakryjte alobalem, umístěte do chladničky a po dokonalém vychlazení (nejlépe až druhý den) ozdobte rybízovou polevou.
Načítám komentáře...