Citronový dort s lesním ovocem
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 330 gramů
- máslo 220 gramů
- cukr krystal 250 gramů
- mléko 250 mililitrů (plnotučné)
- vejce 2 kusy
- žloutek 3 kusy
- citron 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl
Krém:
- ovoce lesní 250 gramů
- sýr Mascarpone 750 gramů
- cukr krystal 50 gramů
- cukr moučkový 100 gramů
- vanilkový lusk 1 kus
Dokončení:
- ovoce (maliny, borůvky, ostružiny)
Postup přípravy
1. Přípravu rozložte do dvou dnů, s vychlazenými korpusy se bude lépe pracovat a při prořezávání se nebudou tolik drobit. Boky dortové formy vymažte máslem a celou formu vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180°C. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlého a nadýchaného krému, po jednom zašlehejte vejce a nakonec po jednom přidejte žloutky. Každé vejce do směsi důkladně zapracujte, než přidáte další. Z citronu oloupejte kůru, vymačkejte šťávu a přidejte do mísy. V jiné míse smíchejte prosetou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a po částech střídavě s mlékem pokojové teploty vmíchejte k máslovo-vaječné směsi.
2. Těsto vlijte do připravené formy, povrch uhlaďte a pečte 80 minut nebo dokud nebude špejle vytažená z těsta suchá. Pokud by povrch rychle zlátl, přikryjte korpus v troubě pečicím papírem. Po upečení korpus nechte dokonale vychladnout na mřížce, pak ho zabalte do potravinářské fólie a nechte do druhého dne vychladit v lednici.
3. Lesní ovoce na přípravu krému vsypte do pánve a přidejte cukr krystal. Pokud používáte čerstvé ovoce, podlijte ho trochou vody, mražené by mělo vodu pustit samo. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, a směs provařte. Pak ji rozmixujte tyčovým mixérem, propasírujte přes sítko a nechte vychladit v lednici.
4. Druhý den korpusy dvakrát prořízněte, mascarpone ručně prošlehejte s moučkovýn cukrem a rozdělte do tří misek. V jedné nechte mascarpone bílé (měly by ho být asi dvě třetiny, protože bíle budete potírat nejprve celý dort, teprve až nakonec stínovat). Do druhé misky přidejte menší část propasírovaného ovoce, aby krém obarvilo na světlý odstín fialové, do třetí dejte ovoce víc, barva by měla být tmavě fialová.
5. Jednotlivé pláty korpusů promažte krémy, aby se střídaly světlé odstíny s tmavými, a dort sestavte. Potřete bílým krémem a nechte vychladit v lednici. Nakonec dort přendejte na servírovací tác a odspodu nanášejte krémy od tmavého po světlý. Paletovacím nožem nebo stěrkou dort uhlaďte, aby byly přechody mezi jednotlivými barvami co nejpřirozenější. Nakonec dort ozdobte čerstvým ovocem.
Poznámka k receptu
Ze surovin upečete klasicky velký dort, pokud chcete efektního obra, musíte všechny ingredience zdvojnásobit.
Načítám komentáře...