Čokoládová straciatella
Seznam surovin
- čokoláda na vaření 100 gramů
- vánočka 4 plátky (nebo mazanec)
- máslo 80 gramů
- tvaroh měkký 80 gramů (tučný, ve vaničce)
- sýr Mascarpone 80 gramů
- smetana na šlehání 0,8 decilitru
- cukr moučkový 2 lžíce
- ořechy lískové 4 kusy (na ozdobu)
- kakao (na posypání)
Postup přípravy
Kastrůlek s trochou vody postavíme na sporák a zapneme na nejvyšší teplotu. Na kastrůlek položíme ohnivzdornou misku, rozlámeme do ní čokoládu na vaření, přidáme měkké máslo a za občasného prošlehání metličkou necháme vše rychle rozpustit.
Mezitím vložíme do mrazničky čtyři nerezové formičky - prstence a připravíme krém. Smetanu ušleháme téměř dotuha. Přidáme mascarpone, tvaroh a moučkový cukr, ušleháme dotuha a krém uložíme do chladničky.
Misku s rozpuštěnou čokoládou postavíme do dřezu s ledovou vodou a metličkou stále šleháme, aby čokoláda chladla a tuhla rychle, ale rovnoměrně. Že je čokoláda připravená poznáme tak, že ji nabereme na příborový nůž a čokoláda na noži drží a neteče, ale je stále tvárná. Čokoládu vyjmeme z ledové lázně. Formičky vyjmeme z mrazničky a vnitřky natřeme pomocí příborového nože v několika vrstvách připravenou čokoládou (dbáme na to, aby nikde nezůstaly mezery).
ormičky dáme na 2 minuty do mrazničky a mezitím zbytek čokolády opatrně vmícháme do připraveného krému.
Plátky vánočky rozložíme na stůl, formičky vyjmeme z mrazničky a vykrojíme jimi z plátků vánočky čtyři kolečka na spodky zákusků. Formičky pak naplníme po okraj krémem a uhladíme. Pak formičky kolem dokola ohřejeme (nejlépe cukrářskou plynovou teplometnou pistolí, ale postačí i horká utěrka) a obsah formiček opatrně vytáhneme. Hotový dezert posypeme kakaem a ozdobíme oříškem.
Načítám komentáře...