Čokoládovo - skořicový dort s višněmi
Seznam surovin
- višně 500 gramů (mražené)
- čokoláda mléčná 150 gramů
- cukr moučkový 140 gramů
- bílek 5 kusů
- žloutek 3 kusy
- mouka pšeničná polohrubá 80 gramů
- máslo 70 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balení
- kakao 5 lžic
- rum 1 lžíce
- skořice 1 lžíce (mletá)
- sůl
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Na ozdobu:
- linecké těsto 120 gramů
- čokoláda mléčná 30 gramů ( nebo na vaření )
Postup přípravy
V míse vyšleháme žloutky s třetinou cukru do pěny, přišleháme změklé máslo, pomalu vmícháme rozpuštěnou vlažnou čokoládu a na závěr rum. Do mísy prosejeme mouku s kakaem, práškem do pečiva a skořicí. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh a za postupného přisypávání zbylého cukru vyšleháme dotuha. Sníh postupně s přidáváním moučné směsi opatrně vmícháme do čokoládového základu a připravíme hladké těsto.
Třetinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy, poklademe ho polovinou rozmrzlých odkapaných višní, zalijeme zbylým těstem a poklademe zbylými višněmi. Dort pečeme asi 50 minut při 170 °C. Z rozváleného lineckého těsta vykrojíme tvary s vánočním motivem, rozložíme je na plech s papírem na pečení, vložíme je do trouby, ve které se pekl dort, a upečeme dorůžova.
Dort necháme částečně zchladnout, pak ho vyjmeme z formy a když zcela vychladne, nalepíme na něj pomocí rozpuštěné čokolády vychladlé linecké cukroví.
Recept na linecké těsto najdete zde.
Načítám komentáře...