Čokoládovo–banánové savarinky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 120 gramů
- máslo 120 gramů
- cukr třtinový 120 gramů
- vejce 2 kusy
- banány 2 kusy
- kakao 3 lžíce
- kokos 2 lžíce (strouhaný)
- smetana zakysaná 2 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1/2 lžičky
- ovoce (na ozdobení)
Na sirup:
- cukr 120 gramů
- čokoláda hořká 50 gramů
- rum 3 lžíce
- voda 0,7 decilitru
Postup přípravy
Změklé máslo ušleháme v míse s cukrem do pěny a postupně zašleháme vejce. Přidáme oloupané a rozmačkané banány, kokos a zakysanou smetanu a promícháme. Do jiné mísy prosejeme mouku s kakaem, práškem do pečiva a jedlou sodou a tuto směs důkladně vmícháme do máslového krému.
Připravené těsto naplníme do vymazaných a vysypaných kulatých formiček (máme-li silikonové, nemusíme je vymazávat ani vysypávat). Rozložíme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 25 minut (podle velikosti formiček).
Mezitím smícháme cukr s vodou a povaříme asi 2 minuty. Přidáme nasekanou čokoládu a rum a vše rozmícháme na hladký hustý sirup.
Upečené savarinky opatrně vyklopíme z formiček a polijeme je čokoládovým sirupem. Podáváme je teplé nebo studené, ozdobené ovocem.
Načítám komentáře...