Čokoládový dort bez mouky
Seznam surovin
- čokoláda hořká 300 gramů (kvalitní)
- máslo 225 gramů
- vejce 6 kusů
- mandle 150 gramů (loupané)
- ořechy vlašské 150 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- kakao 1 lžíce
- tuk (na vymazání formy)
- moučka bramborová (škrob) (na vysypání formy)
- čokoládová poleva tmavá (na ozdobení)
- ovoce (na ozdobení, různě barevné - rybíz, jahody, borůvky, třešně...)
Postup přípravy
Loupané mandle, vlašské ořechy a hořkou čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle. Ve zcela čisté odmaštěné míse ušleháme tuhý sníh z bílků. V jiné míse vyšleháme změklé máslo s krupicovým cukrem do pěny. Přidáme vaječné žloutky a dále šleháme, až vznikne hladká kašovitá hmota. Přidáme do ní nastrouhané mandle, vlašské ořechy a čokoládu, přisypeme kakao a důkladně promícháme. Na závěr zlehka vmícháme připravený ušlehaný sníh.
Těsto naplníme do dortové formy vymazané tukem a vysypané bramborovou moučkou, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut.
Upečený dort necháme vychladnout. Pak ho opatrně vyklopíme z formy, po stranách ho potřeme rozehřátou čokoládovou polevou, kterou necháme ztuhnout, a povrch bohatě ozdobíme čerstvým ovocem.
Načítám komentáře...