Čokoládový dort podle Michala Nikodéma
Seznam surovin
- čokoláda hořká 300 gramů (kvalitní, s vysokým obsahem kakaa, nalámané na kousky)
- máslo 300 gramů (nepoužívejte margarín, dort se nepovede, nakrájené na malé kousky)
- cukr krupice 130 gramů
- smetana na šlehání 180 gramů
- vejce 6 kusů
- máslo (na vymazání formy)
Postup přípravy
Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu vymažte máslem.
Ve velkém kastrolu se silným dnem na mírném plameni pomalu a za velmi častého míchání zahřívejte čokoládu, cukr, smetanu a máslo až se směs rozpustí a směs je hladká jako krém, stáhněte z ohně.
Ve velké míse pomocí drátěné metly našlehejte vejce, tak aby se rozbila struktura bílků a dobře se spojily se žloutky. Není potřeba vejce šlehat do pěny.
K našlehaným vejcím přilijte čokoládovou hmotu, důkladně promíchejte, až se vše dokonale spojí a směs vlijte do připravené dortové formy.
Pečte 45 minut ve vyhřáté troubě při 180 °C, nebo tak dlouho, až špejle zabodnutá to těsta 5 cm od okraje bude po vytažení suchá.
Upečený dort nechte ve formě! důkladně vychladnout, poté vložte do lednice a nechte alespoň 4 hodiny vychladnout. Dort ztuhne a bude se s ním lépe manipulovat.
Poznámka k receptu
Použijte formu o průměru 23 cm (dosáhnete tak až 20 porcí - tenčí výseče než u běžného dortu). Příprava a pečení vám zabere cca 60 minut a zhruba 6 hodin na vystydnutí (2 hodiny v kuchyni, 4 hodiny v lednici).
Použijte tmavý cukr, nebo tmavý třtinový cukr, chuť dortu bude ještě plnější.
Načítám komentáře...