Čokoládový dort pro Adinu
Seznam surovin
- čokoláda hořká 200 gramů (kvalitní)
- máslo 200 gramů
- káva 1 lžíce (instantní)
- mouka pšeničná hladká 170 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1/4 lžičky
- cukr třtinový 400 gramů
- kakao 25 gramů
- vejce 3 kusy
- podmáslí 5 lžic
- čokoládové zdobení (hobliny)
Na polevu:
- čokoláda hořká 200 gramů
- smetana na šlehání 280 mililitrů
- cukr třtinový 2 lžíce (krupice)
Postup přípravy
Vymastíme kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem a vyložíme ho pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 160 °C.
Čokoládu nalámeme do kastrůlku, přidáme máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohříváme, až se čokoláda a máslo rozpustí.
Mezitím promícháme v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao a v jiné misce vejce s podmáslím. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs smícháme s moukou, vlijeme do formy a pečeme zhruba hodinu a půl.
Upečený korpus necháme vychladnout a pak ho rozřízneme na tři díly.
Čokoládu na polevu dáme do misky. V kastrůlku zahřejeme smetanu s cukrem k bodu varu, přelijeme přes čokoládu a mícháme. Trochou polevy spojíme díly korpusu a zbytkem dort přelijeme. Ozdobíme hoblinkami čokolády.
Načítám komentáře...