Čokoládový dort s hoblinkami
Seznam surovin
- vejce 8 kusů
- cukr krupice 200 gramů
- mouka pšeničná hladká 160 gramů
- máslo 50 gramů
- ořechy 40 gramů (jemně mleté)
- kakao 40 gramů
- cukr vanilkový 1 balíček
- cukr skořicový 1 balíček
- hřebíček 1 špetka (mletý)
- tuk (na vymazání forem)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání forem)
Na krém:
- smetana na šlehání 3,5 decilitru
- čokoláda hořká 120 gramů
- čokoláda mléčná 100 gramů
Postup přípravy
Nejdříve připravíme náplň. Pomocí nože naškrábeme z části hořké i mléčné čokolády hoblinky na ozdobení a uložíme je v chladu. V kastrůlku přivedeme k varu smetanu, přidáme zbylou čokoládu nakrájenou na kousky, důkladně promícháme, až se čokoláda rozpustí, a krém necháme vychladit do druhého dne.
Z bílků ušleháme za postupného přidávání krupicového cukru pevný sníh. Žloutky vyšleháme s vanilkovým a skořicovým cukrem do pěny. Hladkou mouku smícháme s kakaem, mletými ořechy a špetkou hřebíčku. Žloutkovou pěnu opatrně promícháme se sněhem z bílků, zlehka přimícháme moučnou směs a na závěr rozpuštěné máslo. Těsto nalijeme do dvou stejně velkých kulatých forem (nejlépe dortových) vymazaných tukem a vysypaných hrubou moukou, vložíme je do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 40 minut.
Po vychladnutí vyjmeme oba dortové korpusy z forem. Jeden potřeme dvěma třetinami krému, posadíme na něj druhý korpus a ozdobíme ho zbylým krémem a připravenými čokoládovými hoblinkami.
Načítám komentáře...