Čokoládový dort s ostružinami
Seznam surovin
Piškot:
- čokoláda 200 gramů (kvalitní)
- káva 1 lžíce (instantní rozpuštěná ve 100 ml horké vody)
- máslo 200 gramů (změklé + na vymazání formy)
- vejce 3 kusy
- smetana 80 mililitrů ((12%))
- mouka 180 gramů (hladká)
- cukr třtinový 200 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 kus
Krém:
- smetana na šlehání 1 kus
- tvaroh měkký 1 kus
- smetana zakysaná 1 kus
- cukr třtinový 3 lžíce
- kakao 3 lžíce (kvalitní)
- ostružiny 200 gramů (+na ozdobení)
Postup přípravy
1. Dortovou formu vymažte tukem a její dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C. Nalámanou čokoládu s kávou a máslem nechte rozpustit v kastrůlku. V misce prošlehejte vejce se smetanou.
2. Ve větší míse promíchejte mouku, cukr, kakao a kypřicí prášek.
3. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moučnou směsí, aby vzniklo hladké, polotekuté těsto. Vlijte ho do dortové formy a pečte zhruba hodinu a půl.
4. Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Smetanu ušlehejte do tuha. Zašlehejte k ní tvaroh a zakysanou smetanu a směs oslaďte.
5. Do jedné poloviny krému vmíchejte rozmačkané ostružiny a krémem spojte díly korpusu. Dort potřete druhou polovinou krému, promíchanou s kakaem, a ozdobte ostružinami.
Načítám komentáře...