Čokoládový dort s tmavým pivem
Seznam surovin
Korpus:
- pivo tmavé 250 mililitrů (typu stout, např. Guiness)
- máslo 250 gramů
- kakao 100 gramů
- cukr krystal 350 gramů
- smetana zakysaná 140 gramů
- vejce 2 kusy
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- jedlá soda 2,5 lžičky
Krém:
- sýr Mascarpone 500 gramů
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- cukr moučkový 100 gramů
- vanilkový lusk 1 kus
- kakao 3 lžíce (na poprášení)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C, dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem.
2. Ve vodní lázni rozpusťte máslo a přilijte pivo. Do směsi zašlehejte prosáté kakao s cukrem a odstavte z ohně. V misce rozšlehejte vejce se zakysanou smetanou a vanilkovým extraktem. Vejce se smetanou nalijte k pivní směsi a pečlivě rozmíchejte. Nakonec vmíchejte prosátou mouku se sodou.
3. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 1 hodinu. Střed dortu by se měl po vytažení z trouby ještě trochu chvět. Nechte vychladnout ve formě na mřížce.
4. Cukr promíchejte s mascarpone a opatrně zapracujte vyšlehanou smetanu se semínky z vanilkového lusku. Dort ozdobte krémem a před podáváním poprašte kakaem.
Poznámka k receptu
Stejné množství těsta vystačí na 24 cupcakes. Pečte je 20 minut, krému bude stačit polovina.
Načítám komentáře...