ČOKOLÁDOVÝ DORT S VIŠNĚMI
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 210 gramů
- cukr krupice 400 gramů
- podmáslí 240 mililitrů
- kakao 80 gramů
- jedlá soda 1,5 lžičky
- vejce 2 kusy
- máslo 120 gramů (rozpuštěné)
- vanilka 1 špetka
- káva instantní 1 lžička (rozpuštěná ve 240 ml teplé vody)
- sůl 1 špetka
Krém:
- smetana 750 mililitrů
- kakao 20 gramů
- čokoláda hořká 300 gramů
- ztužovač šlehačky 2 kusy
Náplň:
- višně 250 gramů (mohou být i mražené)
- cukr krupice 100 gramů
- skořice 1 lžička (mlétá)
- voda 100 mililitrů
- moučka škrobová 2 lžíce
Poleva:
- čokoláda na vaření 150 gramů
- voda 100 mililitrů (horká)
- cukr hroznový 2 lžíce
Na ozdobu:
Postup přípravy
1. Připravte krém: do vyššího hrnce dejte smetanu, čokoládu a kakao. Pomalu na mírném ohni ohřejte, nechte projít varem a odstavte z plotny. Po vychladnutí dejte odpočinout přes noc do lednice, suroviny se tak lépe propojí. Druhý den vyšlehejte spolu se ztužovačem do hladké pěny.
2. Připravte náplň: višně dejte společně s cukrem a skořicí do hrnce a lehce povařte doměkka. Pokud je máte mražené, dejte je do hrnce a na mírném ohni je zlehka zahřívejte, než rozmrznou a pustí šťávu. Poté smíchejte vodu se solamylem, zalijte jí ovoce v hrnci a nechte projít varem. Odstavte a počkejte, až višně vychladnou.
3. Připravte korpus: troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu a sůl. Poté přimíchejte vejce, rozpuštěné máslo a podmáslí. Na závěr přilijte vodu s rozpuštěnou kávou a elektrickým šlehačem všechny ingredience pořádně smíchejte, až vznikne řidší hladké těsto.
4. Připravte si 2 formy o průměru 20 cm, vymažte je máslem a vyložte pečicím papírem. Připravené těsto na korpus do nich vlijte tak, aby bylo v obou formách stejné množství. Dejte do trouby a pečte asi 35 minut. Během pečení kontrolujte těsto špejlí. Je-li po vytažení suchá, máte hotovo.
5. Po upečení nechte korpusy zcela vychladnout. Každý prořízněte a potřete od středu svařenými vychladlými višněmi, nemusíte je roztírat až do krajů. Na ně naneste krém a potřete tak všechny části korpusů. Naskládejte jednotlivé kusy na sebe a zvenku celý dort potřete důkladně krémem. Krém nechte alespoň 30 minut zatuhnout v ledničce.
6. Připravte polevu: ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s horkou vodou a na závěr vmíchejte glukózu. Všechno nechte spojit, chvíli nechte odstát a pak polijte spíš jen kraje dortu. Doprostřed naskládejte jako ozdobu ovoce.
Poznámka k receptu
FORMA O PRŮMĚRU 20 CM ODPOČINUTÍ PŘES NOC
Načítám komentáře...