Čokoládový dort "Sacher"
Seznam surovin
- vejce 7 kusů
- čokoláda 150 gramů (polohořká, nebo poleva)
- cukr moučkový 140 gramů
- máslo 130 gramů
- mandle 110 gramů (mleté)
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- kakao 1 lžíce
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná polohrubá (na vysypání formy)
Na náplň:
- zavařenina meruňková 300 gramů
- voda 2,5 lžíce
- pálenka 1 lžíce (meruňková)
Na polevu:
- cukr 350 gramů
- čokoláda hořká 150 gramů
- kakao 100 gramů
- voda 1,5 decilitru
Postup přípravy
Změklé máslo utřeme s třetinou cukru a žloutky do pěny. Přilijeme vlažnou rozehřátou čokoládu a znovu vše utřeme do hladka. Bílky ušleháme se zbylým cukrem do pevného sněhu. Mouku smícháme s kakaem a mletými mandlemi. Do máslové hmoty postupně střídavě vmícháme moučnou směs a sníh, těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a povrch uhladíme. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 - 50 minut.
Mezitím svaříme zavařeninu s vodou a ochutíme pálenkou. Upečený korpus necháme vychladnout, pak ho podélně rozkrojíme, pláty potřeme ochucenou zavařeninou a opět spojíme k sobě.
Vodu svaříme s cukrem na silnou nit (když do směsi ponoříme hrot vidličky a vytáhneme ji, musí se za ní táhnout nit). Přidáme kakao a nastrouhanou čokoládu, krátce provaříme a vymícháme do husté polevy.
Dort přelijeme polevou a necháme zaschnout.
Poleva:
Poznámka k receptu
Dort podávejte s čerstvě ušlehanou šlehačkou.
Načítám komentáře...