Čokoládový dort se šlehačkou
Seznam surovin
- piškotový korpus 1 kus (tmavý)
- smetana na šlehání 250 gramů
- čokoláda mléčná 125 gramů
- čokoláda hořká 125 gramů
- cukr vanilkový 3 balíčky
- mléko 2,5 decilitru
- pudinkový prášek 20 gramů (s čokoládovou, vanilkovou nebo mandlovou příchutí)
- sirup cukrový 0,8 decilitru
- likér (čokoládový nebo jiný, na pokapání korpusu, pro děti sirup)
Na ozdobení:
- smetana na šlehání 2 decilitry
- mandle 60 gramů (pražené, nasekané)
- čokoláda (hoblinky)
Postup přípravy
Čtvrtinu mléka smícháme s pudinkovým práškem. Zbylé mléko osladíme vanilinovým cukrem, přivedeme k varu, vmícháme do něj rozmíchaný prášek a několik minut za stálého míchání povaříme, až směs zhoustne. Pudink odstavíme z ohně a necháme za stálého míchání vychladnout. Mléčnou a hořkou čokoládu nakrájíme na kousky, rozpustíme ve vodní lázni a vmícháme do vychladlého pudinku. Na závěr po částech opatrně vmícháme ušlehanou smetanu a krém necháme vychladit.
Čokoládový korpus rozkrojíme na dva pláty. Spodní plát vložíme do rozevírací dortové formy a pokapeme ho polovinou cukrového sirupu a trochou likéru. Pak na korpus naneseme dvě třetiny vychlazeného krému a zakryjeme ho vrchní půlkou korpusu. Ten pokropíme zbylým sirupem, potřeme zbylou třetinou čokoládového krému a dort necháme v chladu nejméně 3 hodiny ztuhnout (ale nejlépe do druhého dne).
Vychlazený dort opatrně vyjmeme z formy. Na povrchu a po stranách potřeme dort ušlehanou smetanou, strany obalíme mandlemi a povrch dozdobíme kopečky šlehačky a čokoládovými hoblinami.
Recept na dortový korpus najdete zde.
Načítám komentáře...