Čokoládový pěnový dort

Seznam surovin

Korpus:

Pěna z hořké čokolády:

Pěna z bílé čokolády:

Na ozdobu:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Troubu předehřejte na 180 °C, kulatou dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl a dobře promíchejte. Přidejte cukr, vejce, mléko, olej a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Nalijte je do připravené formy a pečte 25 minut. Nechte dobře vychladnout na mřížce.

2. Připravte pěnu z hořké čokolády. Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu nebo čokoládové pecky, stáhněte z plotny a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha a opatrně do ní za stálého šlehání přilévejte rozpuštěnou čokoládu. Výsledkem by měl být nadýchaný, hedvábný krém.

3. Okruží dortové formy, ve které jste dort pekli, umyjte, vymažte máslem a vyložte pruhem pečicího papíru. Zchladlý korpus položte na servírovací tác a okruží na něj nasaďte. Pokud mezi bokem formy a okružím máte místo, vyplňte je smotaným pečicím papírem nebo potravinářskou fólií. Pokud máte dortové okruží, které lze nastavovat na různé průměry, ulehčíte si práci a prstenec zapnete natěsno kolem korpusu.

4. Na korpus nalijte čokoládovou pěnu, uhlaďte povrch a několikrát tácem s dortem udeřte o stůl, abyste se zbavili vzduchových bublin. Dort vložte do lednice a nechte 45 minut chladit. Mezitím připravte pěnu z bílé čokolády – 100 ml smetany nalijte do kastrůlku a zahřejte. Želatinu v misce zalijte studenou vodou a nechte nabobtnat. Přidejte ji k horké smetaně, promíchejte, přidejte nasekanou bílou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda ve smetaně zcela nerozpustí. Opět stáhněte z plotny a nechte zchladnout.

5. Zbylou smetanu ušlehejte dotuha, promíchejte ji s bílou čokoládovou směsí a nalijte na ztuhlou hořkočokoládovou vrstvu. Opět několikrát nádobou rázně udeřte o stůl a dort nechte přes noc pořádně zatuhnout.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...