Čokoládový pěnový dort
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 80 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- mléko 120 mililitrů
- kakao 45 gramů (holandské)
- kypřící prášek do pečiva 1/2 lžičky
- jedlá soda 3/4 lžičky
- vejce 1 kus
- olej 3 lžíce (slunečnicový)
- máslo (na vymazání formy)
- sůl 1 špetka
Pěna z hořké čokolády:
- čokoláda hořká 200 gramů
- smetana na šlehání 350 mililitrů
Pěna z bílé čokolády:
- čokoláda bílá 200 gramů
- smetana na šlehání 350 mililitrů
- želatina 1 lžička (prášková)
- voda 2 lžíce
Na ozdobu:
- čokoláda hořká 100 gramů
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C, kulatou dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Do mísy prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl a dobře promíchejte. Přidejte cukr, vejce, mléko, olej a míchejte, dokud nezískáte hladké těsto. Nalijte je do připravené formy a pečte 25 minut. Nechte dobře vychladnout na mřížce.
2. Připravte pěnu z hořké čokolády. Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu nebo čokoládové pecky, stáhněte z plotny a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha a opatrně do ní za stálého šlehání přilévejte rozpuštěnou čokoládu. Výsledkem by měl být nadýchaný, hedvábný krém.
3. Okruží dortové formy, ve které jste dort pekli, umyjte, vymažte máslem a vyložte pruhem pečicího papíru. Zchladlý korpus položte na servírovací tác a okruží na něj nasaďte. Pokud mezi bokem formy a okružím máte místo, vyplňte je smotaným pečicím papírem nebo potravinářskou fólií. Pokud máte dortové okruží, které lze nastavovat na různé průměry, ulehčíte si práci a prstenec zapnete natěsno kolem korpusu.
4. Na korpus nalijte čokoládovou pěnu, uhlaďte povrch a několikrát tácem s dortem udeřte o stůl, abyste se zbavili vzduchových bublin. Dort vložte do lednice a nechte 45 minut chladit. Mezitím připravte pěnu z bílé čokolády – 100 ml smetany nalijte do kastrůlku a zahřejte. Želatinu v misce zalijte studenou vodou a nechte nabobtnat. Přidejte ji k horké smetaně, promíchejte, přidejte nasekanou bílou čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda ve smetaně zcela nerozpustí. Opět stáhněte z plotny a nechte zchladnout.
5. Zbylou smetanu ušlehejte dotuha, promíchejte ji s bílou čokoládovou směsí a nalijte na ztuhlou hořkočokoládovou vrstvu. Opět několikrát nádobou rázně udeřte o stůl a dort nechte přes noc pořádně zatuhnout.
Načítám komentáře...