Čokoládový pusinkový dort
Seznam surovin
Na těsto:
- máslo 70 gramů
- cukr hnědý 90 gramů
- vejce 3 kusy (velká)
- čokoláda hořká 150 gramů
- vanilkový extrakt 1 lžička
- rum 1 lžička (lze vynechat)
- sůl 1 špetka
Na oříškový sníh:
- ořechy lískové 80 gramů (nasekané nahrubo)
- čokoláda hořká 50 gramů (nasekaná nahrubo)
- bílek 2 kusy (velký)
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžička
- šťáva citronová 1/4 lžičky
- cukr krystal 110 gramů
Kromě toho:
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná polohrubá (na vysypání formy)
Postup přípravy
V míse vyšleháme elektrickým šlehačem změklé máslo s hnědým cukrem dohladka a jeden po druhém zašleháme žloutky. Po přidání každého žloutku šleháme, až je směs lehká a nadýchaná. Pak přidáme rozpuštěnou čokoládu, vanilkový extrakt a rum a šleháme, dokud se vše nespojí. Ze tří bílků a špetky soli ušleháme elektrickým šlehačem tuhý sníh, třetinu vmícháme do čokoládové směsi a pak zlehka vmícháme zbylý sníh.
Velkou dortovou formu vymažeme máslem, na dno položíme kruh papíru na pečení, potřeme ho také máslem a celou formu ještě vysypeme moukou. Naplníme ji připraveným těstem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 25 minut.
Mezitím připravíme oříškový sníh. Nahrubo nasekané lískové oříšky smícháme s nasekanou čokoládou a škrobem. Bílky a citronovou šťávu ušleháme elektrickým šlehačem při vysoké rychlosti do pěny. Za stálého šlehání postupně přidáváme krystalový cukr a šleháme asi 8 minut, dokud není sníh tuhý. Pak ho zlehka vmícháme do oříškové směsi.
Dort vyjmeme z trouby, špachtlí do něj rozetřeme oříškový sníh, vrátíme ho do trouby a pečeme ještě 25 - 30 minut, dokud vršek není lehce nahnědlý a křupavý. Formu s dortem vyjmeme z trouby a položíme asi na 10 minut na kovovou mřížku. Pak jemně uvolníme nožem boky dortu a necháme ho zcela vychladnout.
Poznámka k receptu
Sladký sníh můžete na předpečený dort nastříkat i pomocí cukrářského sáčku s hladkou či řezanou trubičkou do tvaru malých pusinek nebo špiček.
Načítám komentáře...