Crème caramel
Seznam surovin
Karamel:
- cukr krupice 175 gramů
Krém:
- mléko 150 mililitrů (plnotučné)
- smetana 275 mililitrů (30 %)
- vejce 4 kusy
- vanilkový extrakt 1 lžička
Postup přípravy
1. Nejprve si připravte karamel. Cukr v silnostěnném kastrůlku nebo na pánvi s vyššími okraji postavte na střední plamen a počkejte, až se cukr začne rozpouštět a u okrajů bude tekutý (asi za 4 až 6 minut).
2. Kastrůlkem důkladně zatřeste a nechte cukr znovu tavit, až ho bude přibližně čtvrtina rozpuštěná. Začněte míchat vařečkou a cukr vařte dál, až vznikne zlatohnědý karamel s konzistencí a barvou tekutého medu (tento proces by měl trvat zhruba 10 až 15 minut).
3. Odstavte a do karamelu opatrně (horký roztavený cukr může prskat a je žhavý) vlijte 2 lžíce horké vody. Karamel vraťte na mírný plamen a dohladka ho promíchejte. Pak ho vlijte do zapékací formy (průměr: 13 cm, výška: 7,5 cm) nebo do 4 menších formiček.
4. Krém: Mléko a smetanu vlijte do kastrolu po karamelu a na mírném plameni tekutinu promíchávejte metlou (neznepokojujte se, když se vám na ni zachytí zbylý karamel, teplem se postupně rozpustí a příjemně ochutí krém). Kastrol sejměte z plamene.
5. Vejce prošlehejte v hlubší misce, a pak k nim za stálého šlehání pomalu vlévejte horké mléko s karamelem. Přidejte vanilku a poté vše vlijte do připravené formy (či formiček). Postavte ji do pekáčku a nalijte do něj tolik vroucí vody, aby sahala přibližně do dvou třetin výšky formy. Pekáček dejte na střední příčku trouby předehřáté na 150 °C a krém pečte 1 a ¼ hodiny (u více menších formiček kratší dobu, přibližně 35 minut), až mírně zpevní a bude konzistencí trochu připomínat hutný pudink.
Poznámka k receptu
Jednoduchý vaječný krém s vanilkou se díky zapečení změní v luxusní dezert.
Načítám komentáře...