Cyklodort
Seznam surovin
Na korpus:
- vejce 4 kusy
- cukr krupice 160 gramů
- olej 4 lžíce
- mouka pšeničná polohrubá 160 gramů
Na krém:
- mléko 5 decilitrů
- pudinkový prášek vanilkový 1/2 balení
- cukr krupice 4 lžíce
- máslo 125 gramů
Na ozdobení:
Kromě toho:
- tuk (na vymazání forem)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání forem)
Postup přípravy
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky do bílků. Bílky dáme do mísy a začneme šlehat. Jakmile se začne tvořit sníh, přidáme cukr a šleháme do úplného zhoustnutí - vznikne tuhý sníh. Zašleháme do něj žloutky s olejem a nakonec vmícháme opatrně mouku.
Těsto nalijeme do třech vymazaných a vysypaných kulatých formem - dvou malých o průměru 15 cm a jedné větší. J dobré nalévat těsto směrem od krajů do středu, netvoří se pak uprostřed kopeček. Vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °CC a pečeme asi 12-15 minut. Upečené korpusy vyjmeme, necháme úplně zchladnout a opatrně vyjmeme z forem.
Připravíme si krém: Z mléka a pudinkového prášku uvaříme v hrnci se silným dnem hustší pudink – při jeho přípravě celou dobu mícháme a máme plamen stažený na minimum, pudink se má tendenci okamžitě připalovat. Hotový pudink necháme maličko zchladnout, zašleháme do něj cukr a změklé máslo a necháme ho pomalu vychladnout a pak ještě důkladně vychladit v lednici.
Dva menší hotové korpusy na kola prořízneme každý na dvě části a seřízneme vršek. Vychlazený krém znovu prošleháme a potřeme jím spodní části korpusů. Přiklopíme je vrchními díly a potřeme krémem také svrchu.
Z většího korpusu vyřežeme další části bicyklu: rámy, řídítka a sedlo, na servírovací podložce z nich sestavíme kolo a potřeme ho celé krémem (tím ho spojíme dohromady).
Ovoce na ozdobení omyjeme a osušíme, případně nakrájíme a dort jím ozdobíme.
Želatinu připravíme podle návodu na obalu, ozdobený dort jí opatrně přelijeme a necháme ztuhnout v chladničce.
Načítám komentáře...