Ďábelský dort
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 385 gramů
- máslo 115 gramů (změklé)
- kakao 80 gramů
- cukr třtinový 80 gramů
- cukr krystal 170 gramů
- mléko 235 mililitrů
- káva 175 mililitrů (horká)
- vejce 4 kusy
- řepa červená 2 kusy (uvařená a rozmixovaná)
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- jedlá soda 1 lžička
Krém:
- čokoláda hořká 500 gramů
- máslo 140 gramů (změklé)
- smetana 250 mililitrů
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 170 °C, dno kulaté dortové formy vyložte pečicím papírem. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a sůl. V jiné míse ušlehejte máslo a oba cukry do světlé pěny. Za stálého šlehání přidávejte postupně ostatní tekuté suroviny: vejce, kávu a mléko.
2. Pomocí stěrky do máslové směsi postupně zapracujte sypké suroviny. Nakonec vmíchejte řepu. Pečte 25 - 30 minut, poté korpus nechte 15 minut odpočinout ve formě. Nakonec jej opatrně vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
3. Čokoládu, smetanu a máslo rozpusťte ve vodní lázni, abyste získali konzistenci hladkého krému. Poté jej vložte do lednice a za občasného promíchání nechte zcela vychladnout a ztuhnout. Trvá to zhruba dvě hodiny.
4. Vychladlý korpus opatrně proříznete na čtyři části. Každé patro pomažte krémem a skládejte na sebe. Nakonec potřete vršek a boky dortu. Zdobit mužete kousky čokolády a nakládanými třešněmi.
Načítám komentáře...