Dobošův Dort
Seznam surovin
Piškotové pláty:
- mouka pšeničná hladká 120 gramů
- cukr moučkový 120 gramů
- vejce 6 kusů
Krém:
- cukr krupice 200 gramů
- máslo 225 gramů (změklé)
- kakao 80 gramů (Holandské)
Karamel:
- cukr krupice 120 gramů
- šťáva citronová 1 lžička
Na ozdobu:
- mandle (nasekané nebo piškotové drobky nebo oříšky 100g)
Postup přípravy
1. oddělte bílky od žloutků a ušlehejte bílky s cukrem do - tuha, přisypte prosátou mouku a společně promíchejte. v další míse vyšlehejte žloutky se špetkou cukru doběla. Stěrkou opatrně vmíchejte vyšlehané žloutky ke sněhu s moukou a spojte v kompaktní těsto.
2. troubu předehřejte na 200°C. na rub pečicího papíru obkreslete dortovou formu o průměru 20cm, papír otočte, na lícovou stranu naneste ten - kou vrstvu těsta a pečte asi 10 minut (nebo dokud nedo - sáhnete světle zlaté barvy). p o - stup opakujte, dokud nespotře - bujete všechno těsto, celkem byste měli upéct 7 plátů. vždy po vyndání z trouby plát pře - vraťte na pečicí papír posypaný moučkovým cukrem. papír, na němž se plát pekl, stáhněte a piškot nechte na rovné ploše vystydnout. nejrovnější plát odložte stranou na ozdobu.
3. než pláty vychladnou, připrav - te krém. máslo s cukrem vyšle - hejte doběla, nakonec přidejte prosáté kakao, seškrábněte krém i z boků mísy a pořádně prošlehejte. vychladlé pláty potřete tenkou vrstvou krému a naskládejte je na sebe, krémem pak potřete celý dort včetně vršku. trochu krému dej - te do cukrářského sáčku, bude se hodit na závěrečné ozdobení. boky dortu ozdobte nahrubo nasekanými mandlemi nebo piškotovými drobky – použít můžete i mleté oříšky – a dejte dort vychladit do lednice.
4. připravte karamel. Cukr, 5 lžic vody a citronovou šťávu dejte do menšího hrnce a na mírném ohni nechte roz - pustit. piškotový plát, který jste si nechali na ozdobu, vložte na pečicí papír. Jakmile začne karamel zlátnout, sundejte hrnec z plotny, karamel nalijte na připravený plát a opatrně rozetřete. pracujte svižně, karamel velice rychle tuhne. Jakmile je rozetřený, nechte ho pořádně ztuhnout.
5. ostrý nůž nahřejte nad plamenem a rychlým pohybem karamelový plát rozdělte na 12 stejných dílů. po každém řezu nůž otřete kuchyňskou utěrkou, a než začnete krájet další díl, opět nahřejte. Cukrář- ským sáčkem naneste na dort 12 „bochánků“ krému, které podepřou jednotlivé karamelo - vé díly. před podáváním nechte dort rozležet v lednici.
Poznámka k receptu
Vynecháte-li karamelové zdobení a krémem pomazaný dort posypete prosátým kakaem, vyrobíte tzv. Stefánia tortu.
Načítám komentáře...