DOMÁCÍ MINI INDIÁNKY
Seznam surovin
- vejce 2 kusy
- čokoláda hořká 100 gramů
- čokoláda bílá 100 gramů
- džem 2 lžíce (jahodový)
- máslo 50 gramů
- cukr moučkový 150 gramů
- potravinářské barvivo (růžové)
Piškoty:
- vejce 1 kus
- mouka pšeničná polohrubá 35 gramů
- cukr moučkový 30 gramů
- olej (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
Postup přípravy
1. Z vejce oddělte žloutek a bílek. Žloutek vyšlehejte s větší částí cukru do hladké pěny. Z bílku ušlehejte tuhý sníh, a zašlehejte do něj zbylý cukr. Sníh vmíchejte ke žloutku, zasypte moukou a umíchejte těsto. Stříkačkou nebo sáčkem z něj tvořte na dobře vymazaném a moukou vysypaném plechu malá kolečka. Přes hladké síto je posypte cukrem. Když se cukr vsákne, upečte ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 12 minut piškoty. Lze je péct i v malých cukrářských košíčkách.
2. V menším hrnci rozehřejte vodu. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky společně s cukrem šlehejte asi 8 minut nad parou z hrnce s vroucí vodou. Hmota nabude a stane se z ní pěna.
3. Piškoty rozložte na tác či plech. Do hotové pěny přimíchejte jahodový džem. Pokud hmota po přidání džemu zřídne, vraťte vše ještě nad páru a znovu šlehejte. Směs dejte do cukrářského sáčku a naneste na jednotlivé piškoty. Poté dejte alespoň na 3 hodiny do lednice zatuhnout.
4. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu a vychladlé špičky bílkové pěny do ní jednotlivě ponořte. Nechte okapat a nechte zaschnout. Pak předejte na tác a dejte znovu zatuhnout do lednice alespoň na 1 hodinu. Chcete-li mít polevu růžovou, rozehřejte bílou čokoládu ve vodní lázni se 100% tukem a přidejte růžové potravinářské barvivo. Promíchejte a vychladlé špičky ponořte do růžové polevy. Nechte okapat, zaschnout, přendejte na tác a nechte zatuhnout v lednici alespoň 1 hodinu.
Poznámka k receptu
Pamatujete klasické indiánky, na které jste chodili s babičkou? Mňam! Trochu jsme je zmenšili, aby působily jako sladké jednohubky, ale chuť vás okouzlí úplně stejně jako tenkrát.
40 INDIÁNKŮ
CHLAZENÍ 4 HODINY
Načítám komentáře...