Dort ala Piña Colada
Seznam surovin
- sušenky máslové 1 balení (ideálně kokosové (167 gramů))
- čokoláda bílá 150 gramů
- máslo bylinkové 50 gramů (alpské Meggle)
- želatina 8 plátků
- kokosové mléko 1 plechovka (400 gramů)
- jogurt 250 gramů ((tučnější, ideálně s kokosovou příchutí))
- cukr 75 gramů
- smetana na šlehání 230 mililitrů (35% Meggle)
- ananas 1 plechovka (kroužky (580 ml))
- cukr krystal 3 lžíce
- rum 3 lžíce
- moučka bramborová (škrob) 1 lžíce
- limetka 2 kusy (v BIO kvalitě)
- kokosové lupínky 50 gramů
- olej 1 lžíce (na vymazání formy)
Postup přípravy
Sušenky najemno nasekejte. Čokoládu a máslo nechte rozpustit ve vodní lázni. Sušenky smíchejte s vzniklou směsí čokolády a másla. Vymažte olejem dno dortové formy (Ø asi 26 centimetrů) a vložte do ní sušenkovou směs, kterou dobře natlačte na dno. Připravený korpus uložte do chladu.
Želatinu namočte do studené vody. V míse smíchejte kokosové mléko, kokosový jogurt a 75 gramů cukru. Z želatiny vymačkejte vodu a nechte ji rozpustit v menším hrnci. Nejprve vmíchejte 5 lžic kokosové směsi a následně i zbytek. Hotový krém uložte na 10-20 minut do chladu, dokud nezačne želírovat.
Ze smetany Meggle vyšlehejte tuhou šlehačku a zlehka ji vmíchejte do krému. Krém nalijte na sušenkový korpus a dort uložte nejméně na 4 hodiny do ledničky. Limetky omyjte a utřete dosucha. Oloupejte z nich kůru v tenkých proužcích. Ananas nechte okapat na sítu do hrnce a šťávu nevylévejte. Kroužky nakrájejte na libovolně velké kousky.
V hrnci povařte 3 lžíce cukru se 3 lžícemi vody při střední teplotě asi 3 minuty, dokud nevznikne světle hnědý karamel. Ke karamelu přilijte šťávu z okapaného ananasu a rum a vařte tak dlouho, dokud se karamel nerozpustí. Dohladka umíchejte škrob s trochou vody. Hrnec odstavte z plotny a vmíchejte škrob. Za stálého míchání nechte asi 1 minutu mírně povařit. Přidejte proužky limetkové kůry a ananas a nechte vychladnout.
Rozprostřete připravený kompot na dort a asi na 30 minut jej dejte do chladu. Kokosové plátky opražte na pánvi bez tuku po dobu 3-5 minut, vyndejte je z pánve a nechte je vychladnout. Dort vyjměte z formy a křupavými kokosovými plátky ozdobte krémem pokryté okraje dortu.
Načítám komentáře...