Dort Harlekýn
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- mléko 100 mililitrů
- cukr krystal 200 gramů
- vejce 4 kusy
- máslo 100 gramů
- kakao 50 gramů (holandské)
- sůl 1 špetka
Pařížská šlehačka:
- smetana na šlehání 500 mililitrů
- cukr krupice 20 gramů
- kakao 30 gramů (holandské)
- čokoláda hořká 50 gramů (vysokoprocentní)
- čokoládové hoblinky (z hořké čokolády na ozdobení)
Postup přípravy
Přípravu dortu si raději rozdělte do dvou dnů.
Den předem upečte korpus a připravte pařížskou šlehačku, která se musí přes noc vychladit v chladničce (díky tomu ji pak lépe vyšleháte).
Oddělte žloutky od bílků a bílky se špetkou soli vyšlehejte dotuha. Cukr nasypte do mísy, přidejte žloutky a máslo a vyšlehejte do pěny. Zlehka vmíchejte část mouky proseté s kakaem, přilijte mléko a zamíchejte. Nasypte zbytek mouky a naposledy promíchejte. Zlehka zapracujte sníh a těsto vlijte do vymazané a vysypané dortové formy. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 50 minut.
Mezitím si připravte šlehačku. Do kastrůlku nalijte 300 ml smetany ke šlehání a spolu s cukrem a prosetým kakaem přiveďte k varu. Promíchejte a přidejte nasekanou čokoládu. Rozmíchejte dohladka, přikryjte potravinářskou fólií a nechte v chladničce vychladit přes noc.
Druhý den korpus podélně rozřízněte a připravenou šlehačkovou směs vyšlehejte dotuha. Třetinou šlehačky potřete spodní plát, přiklopte vrchním plátem a potřete strany dortu i vršek. Dort ozdobte zbytkem neochucené smetany vyšlehané dotuha a posypte čokoládovými hoblinkami.
Načítám komentáře...