Dort Jarní zahrádka
Seznam surovin
Korpus:
- máslo 250 gramů (změklé + na vymazání )
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- cukr krystal 200 gramů
- vejce 4 kusy
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- citronová kůra (z 1 citronu, nejlépe bio )
- podmáslí 150 mililitrů
- fondant 500 gramů (bílý na potažení)
Sirup:
- likér pomerančový 1 lžička
- džem meruňkový 150 gramů
Čokoládová ganache:
Zdobení:
- fondant 150 gramů (bílý, žlutý, světle růžový, tmavě růžový, zelený a modrý)
Postup přípravy
1. Změklé máslo vyšlehejte. Přidejte vanilkový extrakt a cukr. Pak za stálého šlehání přidávejte jedno vejce po druhém.
2. Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru. Poté sypké suroviny pomalu vmíchejte k máslu s cukrem a vejci (střídejte dávky suchých surovin a podmáslí).
3. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Těsto přesuňte do formy a pečte 80 minut v troubě předehřáté na 180 °C, až bude mít korpus světle zlatou barvu (když do středu těsta vpíchnete špejli, měly by na ní po vytažení ulpět jen vlhké drobty).
4. Sirup: Vešlehejte džem do 50 ml vroucí vody, propasírujte ho přes cedník a vmíchejte likér. Po upečení potřete částí sirupu, korpus – bude provoněný a vláčný.
5. Ganache: Čokoládu v míse přelijte horkou smetanou. Promíchávejte lžící, až se čokoláda zcela rozpustí. Trochou vzniklé tzv. ganache přilepte korpus ke kulaté dortové podložce. Korpus napříč rozkrojte. Oba díly korpusu spojte vrstvou ganache a pomocí dlouhého nože korpus potřete ještě po stranách i po povrchu (ideálně na otočném stojanu). Přebytečnou hmotu setřete nožem, namočeným v horké vodě a utřeným do sucha. Korpus dejte do chladu, aby ganache ztuhla. Dort opět potřete sirupem.
6. Zdobení: Bílý fondán propracujte, aby byl vláčný, a na ploše poprášené moučkovým cukrem ho rozválejte na placku o výšce asi 3 mm. Podeberte ho oběma rukama, přesuňte na dort, umístěte na střed a od něj ke stranám uhlazujte (nejlépe hladítkem). Případné vzduchové bubliny propíchněte špendlíkem, přebytečný fondán odkrojte.
7. Barevné fondány propracujte, rozválejte je do tenka a mějte je pod potravinovou fólií, aby neoschly. Postupně vykrajujte formičkami žádané tvary, pomocí zdobicích kostic zeslabte okraje okvětních lístků a kvítkům dodejte realistický prohnutý tvar. Okraje uhlaďte prstem, lístky případně ještě nažilkujte a květy nechte až 2 hodiny zaschnout. Vícevrstvé kvítky slepujte malým množstvím vody a stejným způsobem je přichyťte k dortu. Ozdobený dort skladujte do doby podávání v papírové krabici na tmavém a chladném místě, ale ne v ledničce.
Poznámka k receptu
Nádherná oslava jara v podobě efektního dortu od mistryně pečení a zdobení.
Načítám komentáře...