Dort kolibřík
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 520 gramů
- banány 600 gramů
- ořechy pekanové 200 gramů
- kompot ananasový 338 gramů (bez nálevu)
- kokos 60 gramů (strouhaný)
- vejce 5 kusů
- olej řepkový 270 mililitrů
- cukr krystal 570 gramů
- jedlá soda 9 gramů
- sůl 1 lžička
- skořice 2 lžičky
- vanilkový extrakt 3 lžičky
- máslo (na vymazání formy)
Krém:
- sýr krémový 800 gramů
- šťáva citronová 1/2 kusu
- cukr moučkový 150 gramů
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C, rozevírací dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Pekany nasypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je, dokud se nerozvoní, trvá to asi 8 minut. Nechte je vychladnout a pak nasekejte nahrubo.
2. Ananas nasekejte na menší kousky, banány rozmačkejte vidličkou, nejlépe to půjde v hlubokém talíři. Ve velké míse smíchejte mouku, kokos, cukr, sodu, sůl a skořici. Přidejte 150 g pekanových ořechů a zamíchejte. V jiné míse vidličkou prošlehejte vejce, přidejte olej, vanilkový extrakt, ananas a banány.
3. Suché ingredience rozdělte na tři stejné části a nasypte do jednotlivých misek. Stejně tak rozdělte mokrou směs. Pokud nemáte troubu, do které se vejdou tři formy najednou, je lepší péct postupně a těsto smíchat těsně před vložením do trouby.
4. Promíchejte první várku suchých a mokrých ingrediencí, nalijte do připravené formy a pečte 40 minut. Stejným způsobem připravte i zbylé korpusy a všechny je nechte zchladnout na mřížce.
5. Krémový sýr prošlehejte v míse metlou s cukrem a citronovou šťávou. Vrchní části všech korpusů potřete krémem a sestavte z nich třípatrový dort. Vršek dortu ozdobte zbylými pekany. Před servírováním nechte alespoň hodinu odpočinout v lednici.
Načítám komentáře...