Dort Princezna
Seznam surovin
Korpus:
- vejce 3 kusy
- cukr krupice 90 gramů
- mouka pšeničná hladká 100 gramů
- máslo 25 gramů (roupuštěné + trocha na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Krém:
- mléko 225 mililitrů
- moučka kukuřičná (škrob) 15 gramů
- cukr krupice 70 gramů
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- žloutek 2 kusy (velké)
- vejce 1 kus
- máslo 30 gramů
Dokončení:
- marcipán 300 gramů (dobrý mandlový)
- potravinářské barvivo (zelené a růžové)
- cukr moučkový (na podsypávání a na poprášení)
- smetana na šlehání 375 mililitrů
- džem malinový 2 lžíce
Postup přípravy
1. Den předem si připravte krém. Ve velké míse promíchejte čtvrtinu mléka se škrobem. Zbylé mléko dejte do kastrolu spolu s cukrem a semínky z vanilkového lusku. Mléko přiveďte k varu a odstavte z plotny. Do mísy k mléku se škrobem přidejte žloutky a vejce a pořádně metličkou prošlehejte. Pomalu, za stálého míchání, přilévejte horké mléko. Celou směs vraťte zpět do kastrolu a na středním ohni míchejte směs tak dlouho, až zhoustne do konzistence řídkého pudinku. Krém sundejte z ohně, zašlehejte do něj kousky másla a přelijte ho do mísy. Povrch zakryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup, a nechte vychladit přes noc v lednici.
2. Troubu rozehřejte na 170°C. Dno otevírací dortové formy vyložte papírem na pečení, boky vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Vejce s cukrem vyšlehejte v robotu na nejvyšší rychlost do husté pěny; trvá to asi 7 minut. Do mísy k nim prosijte hladkou mouku, opatrně promíchejte gumovou stěrkou a nakonec vmíchejte lehce zchladlé máslo. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 20–25 minut. Pomocí špejle zapíchnuté doprostřed zjistíte, zda je korpus upečený. Piškot vyndejte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce.
3. Z marcipánu odkrojte kousek o velikosti ořechu, obarvěte na růžovo a vyrobte z něj růži. Zbytek marcipánu obarvěte na světle zelenou.
4. Piškot podélně rozřízněte na 3 pláty. Jeden dejte na servírovací tác, povrch pomažte marmeládou a na ni rozetřete polovinu krému – nechte volný asi 1 cm okraj, aby krém nevytekl. Na krém položte druhý plát piškotu a pomažte druhou polovinou krému.
5. Smetanu vyšlehejte do tuha. Asi ½ hrnku šlehačky si odložte stranou, všechnu zbylou šlehačku navršte na korpus a stěrkou vytvarujte typický kopulovitý tvar dortu. Nahoru opatrně položte poslední plát piškotu a celý dort pomažte odloženou šlehačkou, aby měl kompaktní tvar. Dejte chladit.
6. Zelený marcipán rozválejte na ploše posypané moučkovým cukrem na velmi tenký plát a potáhněte jím dort. Povrch lehce poprašte moučkovým cukrem a ozdobte marcipánovou růží.
Poznámka k receptu
Práci si rozložte do dvou dnů, nejprve připravte krém, pak se pusťte do pečení korpusu.
Načítám komentáře...