Dort s karamelovou polevou
Seznam surovin
- ořechy vlašské 1 hrst (na ozdobu)
Na těsto:
- vejce 6 kusů
- mouka pšeničná polohrubá 6 lžic
- cukr vanilkový 1 balíček
- cukr krupice 5 lžic
Na krém:
- máslo 300 gramů
- cukr moučkový 200 gramů
- kakao 50 gramů
- vejce 6 kusů
- vanilková esence 1 špetka (nebo vanilkového cukru)
Na karamel:
Postup přípravy
Žloutky utřete s cukrem do pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a střídavě s prosátou moukou
lehce vmíchejte do žloutkové pěny.
Dortovou formu vyložte pečicím papírem a postupně upečte 5 placek v předehřáté troubě při 200 °C. Placky nechte vystydnout.
Ve vodní lázni ušlehejte vejce, cukr, kakao a vanilkovou esenci. Misku vyndejte z lázně a krém míchejte do vychladnutí. Přidejte změklé máslo a umíchejte hladký krém, který dejte vychladit.
Každou placku namažte krémem a skládejte jednu na druhou. Horní placku nepotírejte. Bok dortu potřete zbytkem krému a posypte nastrouhanými ořechy. Dejte do chladna.
Cukr rozpusťte ve vodě a svařte do zhnědnutí. Přidejte máslo a za stálého míchání vařte do hladkého karamelu. Karamelovou polevu ihned natřete na horní piškot a nechte zaschnout.
Načítám komentáře...