Dort s mangem a zeleným ječmenem
Seznam surovin
Korpus:
- semínka slunečnicová 270 gramů
- datle 6 kusů (Medjool)
- koření 2 lžíce (prášek z kořene Maca)
Krém:
- mango 2 kusy
- ořechy kešu 250 gramů
- kakaové máslo 150 gramů
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- šťáva limetková (z 1/2 limetky)
- sirup z agáve 4 lžíce
- koření 6 lžiček (zelený ječmen v prášku)
- ořechy pistáciové 1 hrst (na ozdobu)
Postup přípravy
1. Slunečnicové semínko umelte na jemný prášek, smíchejte s práškem z kořene maca a společně s vypeckovanými datlemi uhněťte tuhé těsto. Datle Medjool lze rozmáčknout pouhou dlaní, v případě méně šťavnatých plodů si pomozte foodprocessorem. Těsto natlačte do formy a korpus umístěte do mrazáku.
2. Manga oloupejte, zbavte pecek, pokrájejte a rozmixujte na kaši. Kešu ořechy umelte na prášek a vmíchejte do kaše. Kakaové máslo rozehřejte ve vodní lázni a vmixujte do kaše, aby se hmota zcela spojila. Přidejte šťávu z citronu, limety, sirup z agáve a prášek z ječmene. Pokračujte v mixování, dokud není směs krásně hladká.
3. Korpus vyjměte z mrazáku a nalijte na něj zelenou směs. Opatrně vložte zpět do mrazáku tak, aby forma stála rovně a krém na dortu zatuhl rovnoměrně. Asi po hodině opatrně uvolněte formu, povrch dortu potřete lžičkou agávového sirupu (výborně poslouží štětec) a dort nazdobte sekanými pistáciemi. Dort vložte ještě na hodinu do lednice, po důkladném vychlazení jde pohodlně krájet.
Poznámka k receptu
- Je luxusní, přitom nabitý živinami. Krém svěžestí připomíná tvaroh, hladkostí a plností zase mascarpone. Korpus překvapí souhrou chutí, v každém soustu jsou cítit ořechy nebo sušené ovoce. Pozor na dávkování, zasytí už malý kousek.
- Ingredience na formu o průměru 19 cm.
Načítám komentáře...