DORT S PŘEKVAPENÍM
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 125 gramů
- máslo 130 gramů (změklé)
- cukr třtinový 120 gramů
- vejce 3 kusy
- kakao 30 gramů (holandské)
- voda 80 mililitrů (horká)
- jedlá soda 1 lžička
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
Krém:
- sýr krémový 300 gramů (Buko, Philadelphia)
- máslo 300 gramů (změklé)
- cukr moučkový 100 gramů
- potravinářské barvivo (růžové gelové)
Ganache:
- čokoláda hořká 200 gramů
- smetana na šlehání 200 gramů
Na dokončení:
- lentilky 750 gramů ( M&M’s)
- cukrářské zdobení
Postup přípravy
1. Přípravu rozložte do dvou dnů. První den upečte korpusy. Troubu předehřejte na 180 °C, dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé pěny a po jednom zašlehejte vejce. Prosejte do mísy mouku smíchanou se sodou a práškem do pečiva a zapracujte.
2. Holandské kakao prosejte do misky, zalijte vroucí vodou a rozmíchejte do hladké pasty. Přidejte ji do těsta a důkladně promíchejte. Do připravené formy nalijte těsto, vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut. Pak doprostřed zapíchněte špejli – pokud ji vyndáte čistou a bez drobků, je hotovo. Tímto způsobem upečte 3 korpusy, nechte vychladnout na mřížce a zabalené do fólie je nechte do druhého dne v lednici vychladit.
3. Připravte krém. Máslo i krémový sýr musí mít pokojovou teplotu, jinak by se krém srážel nebo nerozmíchal dohladka. Suroviny proto vyndejte z lednice aspoň 30 minut před přípravou. Máslo vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny a po lžících přidávejte krémový sýr. Nakonec přidejte pár kapek růžového barviva a promíchejte.
4. Korpusy rozložte na pracovní desku, vezměte si talířek a vyřízněte kolem něj vnitřek ze dvou korpusů. Na servírovací tác položte jeden vyříznutý korpus, potřete ho krémem a přiklopte druhým korpusem s otvorem. Lentilky nasypte doprostřed otvoru, korpus opět potřete krémem a nakonec přiklopte korpusem bez otvoru. Celý dort potřete krémem a odložte na chvilku do lednice.
5. Připravte ganache: smetanu vlijte do rendlíku a zahřejte těsně pod bod varu. Do misky rozlámejte čokoládu a zalijte horkou smetanou. Nechte chvíli stát a pak důkladně míchejte, dokud nezískáte hladký krém. Nechte ho zchladnout na pokojovou teplotu. Vnitřek korpusu rozdrobte do menší misky, přidejte pár lžiček ganache a vytvarujte kouli, která bude představovat kopeček zmrzliny. Zmrzlinový kornoutek namočte do čokolády a posypte cukrovým zdobením. Kuličku z těsta ponořte do ganache a ze všech stran ji čokoládou polijte. Položte kuličku na pečicí papír a shora na ni položte připravený kornout. Nechte ho zatuhnout.
6. Z lednice vyndejte dort, nalijte na něj zbylou čokoládovou ganache a rozetřete do stran tak, aby začala po obvodu dortu stékat. Na dort položte kornoutek s čokoládovou zmrzlinou a před podáváním nechte ještě v lednici zatuhnout.
Poznámka k receptu
FORMA 20 CM
Načítám komentáře...