Dort Sovička
Seznam surovin
Na těsto:
- vejce 5 kusů
- cukr krupice 100 gramů
- mouka pšeničná hladká 120 gramů
- kakao 20 gramů
- voda 1/2 decilitru
- olej 1/2 decilitru
Na čokoládový krém:
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček (40g)
- mléko 3 decilitry
- cukr krupice 100 gramů
- čokoláda na vaření 200 gramů
- smetana na šlehání 200 gramů
Na žlutý krém:
- pudinkový prášek vanilkový 1 balíček (40g)
- mléko 3 decilitry
- cukr krupice 70 gramů
- smetana na šlehání 2 decilitry
- potravinářské barvivo (žluté)
Na ozdobení:
- mandlové plátky 2 lžíce
- čokopiškoty 2 kusy
- bonbony 2 kusy (lékořicové, kulaté, žluté)
- marcipán (oranžový, kousek)
Kromě toho:
- cukr moučkový (na obalení koleček těsta)
Postup přípravy
Na těsto ušleháme v míse elektrickým šlehačem žloutky s cukrem do pevné pěny. Vmícháme do ní prosátou mouku, kakao, vodu s olejem a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Umícháme hladké těsto, které nalijeme na hlubší plech vyložený papírem na pečení. Vložíme ho do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35 minut. Upečený korpus necháme dobře vychladnout.
Na čokoládový krém rozmícháme pudinkový prášek v mléce a za stálého míchání povaříme do zhoustnutí. Krém odstavíme z ohně, přidáme cukr a rozlámanou čokoládu a stále mícháme, až se cukr i čokoláda rozpustí. Krém za stálého míchání necháme vychladnout, pak do něj vmícháme ušlehanou smetanu a uložíme ho v chladničce.
Na žlutý krém rozmícháme pudinkový prášek v mléce, povaříme za stálého míchání do zhoustnutí a vmícháme cukr. Krém necháme za průběžného míchání vychladnout a pak do něj zlehka vmícháme ušlehanou smetanu a obarvíme ho potravinářským barvivem.
Vychladlý korpus překlopíme na rovnou podložku a pomocí obráceného talířku z něj vykrojíme kolo.
Ze zbytku korpusu pak pomocí obrácené skleničky vyřízneme tři kolečka. Jedno z nich rozkrojíme na půlky a v horní části je vykrojíme (to budou křídla).
Horní část těla sovičky potřeme čokoládovým krémem a vypouklou stranou lžičky do něj vytvoříme reliéf. Spodní část pak potřeme žlutým krémem.
Do horní části umístíme dvě kolečka vykrojená z korpusu, která jsme obalili v moučkovém cukru. Pomocí zbylého žlutého krému na ně přilepíme čokopiškoty a na ně pak žluté bonbóny.
Do žlutého krému ve spodní části vmáčkneme v řadách vedle sebe plátky mandlí, sovičce uděláme zobák a drápky z kousků oranžového marcipánu a přilepíme na ni křídla potřená zbylým čokoládovým krémem.
Poznámka k receptu
Chcete mít dort vyšší? Jestli chcete mít sovičku jako klasický dort promazaný krémem, připravte dvojitou dávku těsta a upečte ho na hlubším plechu. Velké vykrojené kolo pak podélně rozkrojte, potřete krémem, znovu spojte k sobě a potřete i po obvodu krémem. Malá kolečka také podélně rozkrojte, na ozdobení použijte jen vrchní díly a spodní díly rozmixujte v robotu na drť a obalte jí boky velkého kola.
Opražte mandle Mandlové plátky vypadají i chutnají lépe, když je nejdříve nasypete na plech a krátce opražíte v troubě vyhřáté na 180 °C, až začnou lehce hnědnout.
Pokaždé jiné oči Velké soví oči se dají udělat ze spousty věcí. Třeba ze světlých máslových věnečků, lineckých koláčků, kynutých tvarohových či makových koláčků nebo doma usmažených minikoblížků poprášených cukrem. A barevných bonbónů, kterými oči můžete dodělat, určitě v obchodech objevíte spousty.
Načítám komentáře...