Dort z bílků
Seznam surovin
- ocet vinný 2 lžičky (bílý nebo citrónová šťáva)
- vanilková esence 1 lžička
- sýr Mascarpone 250 gramů (nejlépe v tubě)
- jogurt ovocný 150 gramů (hustý s tropickým ovocem)
- nektarinky 4 kusy (zralé, na ozdobu)
- likér Ciontreau 3 lžíce
- vodka 3 lžíce (višňová nebo broskvová )
Na korpus:
- vejce 4 kusy
- cukr moučkový 225 gramů
- mouka kukuřičná 1 lžička
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 140 °C. Do dvou forem o průměru 23 cm dejte papír na pečení. Vezměte čistou, suchou mísu a dejte do ní bílky. Elektrickým šlehačem bílky našlehejte, až jsou opravdu tuhé. Zkuste převrátit mísu, pokud bílky zůstanou na místě, jsou dostatečně našlehané. Postupně po lžicích vmixujte do bílků cukr moučku. Po každé lžíci směs dobře promixujte. Musí být hladká a lesklá. Smíchejte kukuřičnou mouku, ocet nebo citronovou šťávu a vanilkovou esenci, aby se vytvořila pasta a vmixujte ji do bílků.
Jednu třetinu směsi dejte do jedné formy, druhou do další formy a zbývající třetinu dejte do cukrářského sáčku s velkým hvězdicovým otvorem. Na část korpusu, kterou dáte nahoru, nastříkejte po okrajích nějaké ozdůbky a pečte 1 a 1/2 až 2 hodiny, než je korpus zvenku křehký, ale uvnitř ještě měkký. Poté troubu vypněte a korpus v ní ještě 1 hodinu nechte. Opatrně vyndejte korpusy z forem a odstraňte papír na pečení.
Smíchejte sýr mascarpone a jogurt dohladka a slepte jím obě půlky korpusu tak, aby ozdobená část byla nahoře. Nektarinky nakrájejte na větší plátky, dejte je do mísy a postříkejte alkoholem. Pak jimi vyložte prostor mezi ozdobnými pusinkami. Dezert podávejte nejpozději za 1 až 2 hodiny, aby se korpus z bílků nerozmočil.
Načítám komentáře...