Dort z červené řepy
Seznam surovin
- řepa červená 220 gramů
- sůl
- čokoláda hořká 200 gramů (s 50-60% kakaové sušiny)
- espresso 2/3 decilitru (horké)
- máslo 200 gramů (pokojové teploty)
- vejce 5 kusů (velká, pokojové teploty)
- cukr krupice 200 gramů
- mouka pšeničná hladká 135 gramů
- kakao 3 lžíce (tmavé, kvalitní)
- kypřící prášek do pečiva 1,25 lžičky
- máslo (na vymazání formy)
- kakao (na vysypání formy)
Postup přípravy
Omytou řepu uvaříme v osolené vodě doměkka. Pak ji opláchneme studenou vodou, oloupeme, nakrájíme na kostky a rozsekáme je v robotu na hrubé, ale soudržné pyré.
Nasekanou čokoládu rozpustíme ve velké míse položené nad hrnec s vroucí vodou. Přidáme espresso a lehce promícháme. Pak přidáme máslo nakrájené na kostky a necháme ho změknout.
Do mísy s čokoládou přidáme žloutky a pyré z řepy. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a během šlehání postupně přidáváme krupicový cukr. Bílky pak zlehka vmícháme do rozpuštěné čokoládové směsi a nakonec přimícháme prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva.
Těsto nalijeme do dortové formy vymazané máslem a vysypané kakaem, vložíme do střední části trouby vyhřáté na 180 °C, snížíme teplotu na 160 °C a pečeme asi 40 minut.
Poznámka k receptu
Každou porci dortu ozdobte kopečkem čerstvě ušlehané neslazené smetany posypaným jemně nasekanými lískovými nebo vlašskými ořechy. Nebo dort podávejte s kompotovanými višněmi a kopečkem zakysané smetany.
Načítám komentáře...