Dortový korpus
Seznam surovin
- mouka pšeničná hrubá 150 gramů
- cukr moučkový 140 gramů
- vejce 4 kusy
- voda 4 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
Postup přípravy
Do mísy nasypeme větší část moučkového cukru, přidáme vaječné žloutky a horkou vodu a vše ušleháme (nejlépe elektrickým šlehačem) na hustou bílou hmotu.
Z bílků ušleháme pevný sníh a postupně do něj zašleháme zbývající moučkový cukr. Část sněhu vmícháme do připravené žloutkové hmoty. Zbylý sníh pak lehce vmícháme opatrným převracením sněhu a žloutkové hmoty plochou vařečkou.
Na závěr do těsta lehce vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 21 cm, shrneme ho od středu směrem k okrajům (aby se střed nevydul) a pečeme asi 35 - 40 minut v troubě vyhřáté na 175 °C.
Poznámka k receptu
Chcete-li upéct tmavý piškotový korpus, vmíchejte do těsta 1,5 lžíce kakaového prášku a uberte 1,5 lžíce mouky.
Pokud chcete mít korpus opravdu vysoký, zdvojnásobte množství surovin nebo upečte těsto na plechu, vykrojte z něj stejně velká kola a spojte je dohromady krémem.
Při šlehání cukru se žloutky dbejte na to, aby se cukr dobře rozpustil, jinak upečený piškot „vrže“.
U šlehaného piškotového těsta je velmi důležitý vzduch, který se do těsta dostane při šlehání. Těsto proto nenechávejte stát, ale dejte ho co nejdříve péct, jinak by z něj vzduch vyprchal, těsto by ztratilo lehkost a kleslo.
Korpus upečte den předem, aby se nedrolil.
Načítám komentáře...