Dvoubarevný čokoládový dort
Seznam surovin
Na tmavou hmotu:
- smetana na šlehání 150 gramů
- máslo 140 gramů
- cukr moučkový 120 gramů
- čokoláda hořká 100 gramů
- žloutek 4 kusy
- kakao 50 gramů
- olej (na vymazání formy)
Na světlou hmotu:
- čokoláda bílá 300 gramů
- máslo 100 gramů
- cukr moučkový 85 gramů
- smetana na šlehání 85 gramů
- žloutek 3 kusy
- želatina 3/4 lžičky (v prášku)
Na ozdobení:
- čokoládová poleva tmavá 100 gramů
- čokoládová poleva bílá (trochu)
- ovoce drobné
Postup přípravy
Nejdříve připravíme tmavou hmotu. Na kousky nakrájenou čokoládu, cukr a máslo rozpustíme v kovové misce ponořené do horké vodní lázně na hladký krém. Přidáme kakao a důkladně vmícháme žloutky. Na závěr do ještě teplé hmoty vmícháme lehce ušlehanou smetanu.
Malou kulatou rozevírací dortovou formu obalíme alobalem a lehce ji vytřeme olejem. Rozetřeme do ní teplou tmavou hmotu a necháme v chladu ztuhnout.
Bílou čokoládu také rozpustíme s cukrem a máslem na hladký krém, vmícháme do něj žloutky, želatinu rozpuštěnou podle návodu na obalu a na závěr lehce ušlehanou smetanu.
Bílou hmotu naneseme do formy na tmavou část a vše necháme ztuhnout v chladu.
Povrch ztuhlého dortu potřeme silnější vrstvou rozpuštěné čokoládové polevy, dort vyjmeme opatrně z formy a ozdobíme ho tenkými linkami bílé polevy a ovocem.
Načítám komentáře...