Dýňový halloweenský dort
Seznam surovin
Na těsto:
- čokoláda hořká 90 gramů
- med 1/2 decilitru
- máslo 120 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- vejce 2 kusy
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- kakao 50 gramů
- mléko 1,5 decilitru
- vanilkové aroma 1 lžička
Na krém:
- sýr krémový 500 gramů (Lučina, nebo Philadelphia)
- máslo 115 gramů
- cukr moučkový 250 gramů
- vanilkový extrakt 2 lžičky
Na ozdobení:
- potahovací hmota 700 gramů (bílá, např. fondant, může být i marcipán)
- potravinářské barvivo (oranžové a zelené)
- banány 1 kus
- čokoládová poleva tmavá
Kromě toho:
- tuk (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- cukr moučkový (na vál)
Postup přípravy
Čokoládu rozlámeme na kousky, rozpustíme ji v misce ponořené do horké vodní lázně a smícháme s medem. V míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny, vešleháme do ní rozpuštěnou čokoládu a nakonec vejce. Do další mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a kakaem. Mléko smícháme s vanilkovým aroma a postupně ho spolu s moučnou směsí přimícháme do máslové pěny. Těsto naplníme do vymazané a vysypané malé formy na bábovku, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 minut.
V míse ušleháme krémový sýr se změklým máslem na hladký krém. Přidáme vanilkový extrakt a nakonec po částech vešleháme moučkový cukr.
Upečenou bábovku necháme vychladnout, pak ji podélně rozkrojíme na tři části, potřeme je připraveným krémem a slepíme opět k sobě. Celý dort potřeme na povrchu zbylým krémem a necháme ztuhnout v chladu.
Z potahovací hmoty oddělíme menší část a obarvíme ji zelenou potravinářskou barvou. Zbylou hmotu obarvíme oranžovou potravinářskou barvou a rozválíme na válu posypaném moučkovým cukrem na obdélníkový plát široký jako obvod bábovky a vysoký jako dvojnásobek její výšky. Plátem překryjeme bábovku a vymodelujeme tvar dýně.
Ze zelené potahovací hmoty vyválíme kolečka a po obvodech je vykrájíme tak, abychom vytvořili listy. Ze zelené hmoty uděláme i stonky. Zbylou zelenou a oranžovou hmotu pak vyválíme a vykokrojíme z ní oranžovozelené listy. Nakonec uprostřed bábovky uděláme do oranžové hmoty otvor a vložíme do něj banán, který jsme namočili v rozehřáté tmavé čokoládě a nechali ztuhnout v chladu. Hotový dort necháme před podáváním ztuhnout v chladu.
Načítám komentáře...