Eton mess
Seznam surovin
- bílek 2 kusy
- cukr krupice 120 gramů
- sůl 1 špetka
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- třešně 2 hrsti
- cukr krystal 10 gramů
- semínka (z 1/2 vanilkového lusku)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 160 °C. V míse vyšlehejte bílky se špetkou soli dotuha. Postupně zašlehávejte krupicový cukr, dokud sníh nebude tuhý a lesklý.
2. Na pečicí papír udělejte lžící ze sněhu 6 bochánků - pusinek - a dejte je do trouby. Stáhněte hned teplotu na 140 °C a nechte hodinu péct. Po hodině vypněte troubu, otevřete dvířka a nechte zcela vychladnout.
3. Vypeckujte část třešní, položte je v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, posypte cukrem krystal smíchaným se semínky vanilkového lusku a pečte při 180 °C asi 15 min.
4. Ještě horké třešně dejte do misky i se šťávou, kterou pustily. Třešně si takto můžete připravit den dopředu.
5. Ušlehejte šlehačku a nalámejte pusinky na kousky. Do skleniček vrstvěte pusinky, pečené třešně, šlehačku a čerstvé třešně. Vršek ozdobte celým ovocem a pokapejte šťávou z pečených třešní.
Poznámka k receptu
Klasický britský dezert se podává při kriketovém zápase na lyceu v Etonu. My vám ho představujeme v moderní verzi. Zkuste kombinaci čerstvých a pečených třešní, doplně- nou sladkými pusinkami a nadýchanými obláčky šlehačky.
Načítám komentáře...