Fíkový moučník
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- Hera 200 gramů
- cukr moučkový 50 gramů
- skořice 1 lžička (mletá)
- vejce 1 kus
- ořechy lískové 50 gramů (mleté)
- fíky 100 gramů (sušené)
- datle 100 gramů (sušené)
- meruňky 100 gramů (sušené)
- švestky sušené 100 gramů
- rum hnědý - tuzemský 50 mililitrů
- šťáva citronová 1 kus (z 1 citronu)
- máslo (na vytření)
- strouhanka (na vysypání)
- vejce 1 kus
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- cukr vanilkový 1 balení
- mandlové lupínky 2 lžíce
Postup přípravy
Zpracujte na vláčné těsto polohrubou mouku, heru, moučkový cukru, umleté lískové oříšky, lžičku skořice a vejce. Těsto zabalte do folie a nechte odpočinout.
Důkladně propláchněte a nakrájejte na kousky fíky, datle, sušené meruňky a sušené švestky. Ovoce dejte do misky, zalijte rumem, šťávou z citronu a nechte rozležet.
Dortovou formu vytřete máslem, vysypte prosátou strouhanku a vyplňte odpočatým těstem. Vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte asi 20 minut.
Do sušeného ovoce vmíchejte vejce, hladkou mouku a vanilkový cukr. Dort vyndejte z trouby, pokryjte směsí sušeného ovoce, posypte 2 lžícemi mandlových lupínků, vraťte do trouby a pečte dalších 15 - 20 minut.
Načítám komentáře...