Florida s jahodami
Seznam surovin
- jahody 400 gramů
- mouka pšeničná hladká 200 gramů
- bílek 160 gramů
- žloutek 100 gramů
- sladidlo umělé 80 gramů (sorbit )
- olej 30 gramů
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- smetana na šlehání 2,5 decilitru (na ozdobení)
- jahody (na ozdobení)
Na krém:
- mléko 3,5 decilitru
- máslo 80 gramů
- pudinkový prášek vanilkový 1,3 balíčku
- sladidlo umělé 40 gramů (Irbis Big Sweet)
Postup přípravy
V kotlíku ponořeném do vodní lázně ušleháme z bílků a umělého sladidla pevný sníh. Jeden po druhém do něj zašleháme žloutky za postupného přilévání oleje (pozor, hmota se nesmí srazit) a vmícháme citronovou kůru. Na závěr zlehka vmícháme prosátou mouku. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut.
Větší část mléka přivedeme k varu, vmícháme do něj zbylé mléko, ve kterém jsme rozmíchali pudinkový prášek, a povaříme do zhoustnutí. Pudink necháme za stálého šlehání vychladit, pak do něj vešleháme vlažné máslo a rozpustíme v něm sladidlo.
Vychladlý korpus rozkrojíme na dva pláty a použijeme jen spodní (nebo oba, ale zdvojnásobíme množství krému, jahod a šlehačky a připravíme dva dorty). Naneseme na něj krém, poklademe ho celými jahodami a necháme vychladit.
Pak na krém navršíme ušlehanou smetanu, uhladíme ji a dort ozdobíme jahodami a zbylou smetanou.
Načítám komentáře...