Fraisier
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- cukr krystal 150 gramů
- vejce 6 kusů
- sůl
Krém:
- mléko 300 mililitrů
- smetana na šlehání 250 mililitrů
- žloutek 3 kusy
- jahody 700 gramů
- cukr krystal 50 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 30 gramů
- vanilkový lusk 1 kus
- želatina 4 gramy (prášková)
- voda 1 lžíce
- džem 100 gramů (jahodový)
Dokončení:
- marcipán 100 gramů
- jahody
- cukr moučkový
Postup přípravy
1. Přípravu dortu rozdělte do dvou dnů, ať máte jistotu, že bude hezky držet. Troubu předehřejte na 180 °C a dva plechy vyložte pečicím papírem. Tužkou obkreslete obvod dortové formy a papír otočte (nákresem dospod). Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte je s cukrem do husté světlé pěny a opatrně do nich vmíchejte ručně mouku. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a jemně jej vmíchejte do žloutkové směsi. Polovinu těsta rozetřete do tvaru kruhu, přesáhněte nakreslený kruh asi o 1,5 cm a vložte do trouby. Pečte dozlatova 15 minut, plechy vyměňte a upečte takto i druhý kruh. Nechte placky vychladnout, sejměte z papírů a okružím dortové formy vykrojte dva krásné pravidelné kruhy.
2. Připravte vanilkový krém. V míse ušlehejte žloutky s cukrem, přidejte kukuřičný škrob a důkladně promíchejte. Mléko se semínky z vanilkového lusku přiveďte k varu a tenkým pramínkem nalévejte za stálého míchání k žloutkové směsi. Obsah mísy nalijte zpět do kastrolu a na mírném ohni nechte za stálého míchání zhoustnout. Přelijte krém do čisté mísy, povrch přetáhněte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
3. Do malé mističky nalijte vodu, nasypte želatinu a nechte nabobtnat. Smetanu vyšlehejte dotuha. Ve vodní lázni zahřejte 3 lžíce žloutkového krému na teplotu 45 °C. Přidejte nabobtnalou želatinu a v krému ji důkladně rozmíchejte. Krém se želatinou vmíchejte do mísy s vychladlým krémem a opatrně, ale důkladně spojte s vyšlehanou smetanou. Polovinu krému přendejte do cukrářského sáčku s tenkou hladkou špičkou.
4. Jahody zbavte zelených lístků, vyberte asi 12–14 stejně velkých a podélně je rozřízněte. Zbylé jahody nakrájejte na menší kousky, pár si jich nechte na ozdobu. Z dortové formy použijte pouze okruží. Obalte je potravinářskou fólií a položte na servírovací tác. Na dno položte první piškotový plát a potřete polovinou propasírovaného jahodového džemu. Poloviny jahod přiložte řeznou stranou k vnitřnímu okraji dortového okruží a celé je takto půlkami jahod olemujte. Pomocí cukrářského sáčku nastříkejte mezi jahody krém, aby mezi nimi vyplnil všechny mezery. Zbylý krém ze sáčku vraťte do misky a polovinu krému rozetřete na piškotový plát. Posypte ho nakrájenými jahodami, na které naneste zbylý krém. Měl by dokonale zakrýt všechny jahody, které dort lemují. Nahoru přitiskněte druhý piškotový plát, povrch potřete zbylým jahodovým džemem a takto připravený dort uložte přes noc do lednice.
5. Druhý den opatrně rozbalte fólii z vnější strany dortového okruží. Sejměte je a nakonec odstraňte na dortu přilepenou potravinářskou fólii. Marcipán vyválejte na pracovní ploše poprášené moučkovým cukrem na tloušťku asi 4 mm, vyřízněte z něj kruh o průměru 20 cm a opatrně ho přeneste na povrch dortu. Ozdobte jahodami a ihned podávejte.
Poznámka k receptu
Klasický francouzský dort, charakteristický svým jahodovým prstencem a plátem marcipánu, voní začínajícím létem. Proměňte svůj domov v tu nejlepší pâtisserii a upečte dort Fraisier podle našeho receptu.
Načítám komentáře...