Francouzský dezert
Seznam surovin
Korpus:
- žloutek 8 kusů
- vejce 4 kusy
- cukr krystal 130 gramů
- kakao 64 gramů (+na posypání)
- moučka bramborová (škrob) 32 gramů
- máslo 50 gramů (na vymazání formy)
Cukrový rozvar na polití:
- cukr krystal 130 gramů
- voda 120 mililitrů
- likér Grand Marnier 50 mililitrů
Mousse:
- čokoláda hořká 320 gramů
- máslo 100 gramů
- žloutek 5 kusů
- vejce 2 kusy
- cukr krystal 100 gramů
- voda 100 mililitrů
- smetana 500 mililitrů
Postup přípravy
1. KORPUS: Ve vodní lázni vyšlehejte do husté pěny žloutky, celá vejce a cukr. Do jiné misky odvažte kakao a solamyl a zamíchejte. Tuto směs lehce vmíchejte do vyšlehané pěny a hmotu přendejte do dvou máslem vymazaných dortových forem (ø 24 cm).
2. Troubu předehřejte na 180 °C a pečte asi 20–25 minut.
3. CUKROVÝ ROZVAR NA POLITÍ: V menším rendlíku přiveďte k varu vodu s cukrem a nechte minimálně 2 minuty vařit. Po částečném vychlazení ochuťte rozvar likérem Grand Marnier.
4. MOUSSE: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě (pozor na připálení, během ohřívání čokoládu víckrát promíchejte). Máslo také rozehřejte a obě suroviny smíchejte. Žloutky a vejce společně vyšlehejte v robotu do husté pěny.
5. Ze 100g cukru a 100ml vody připravte cukrový rozvar, nechte ho 2 minuty vařit a natřikrát ho vlijte za stálého šlehání do vaječné pěny. Nechte šlehat až do vychlazení.
6. Nyní opatrně vmíchejte vaječnou pěnu s rozvarem do čokoládové hmoty. Vychlazenou šlehačku vyšlehejte do tuha a opatrně ji zapracujte do vychladlé čokoládové pěny.
7. Vychladlé korpusy vyjměte (vy- řízněte) z ráfků dortové formy, seřízněte do roviny a znovu vložte do vymytých ráfků. Korpusy štětcem řádně potřete připraveným rozvarem s likérem Grand Marnier.
8. Pěnu rovnoměrně rozetřete na připravené korpusy a dejte do lednice zatuhnout, minimálně na 2 hodiny, nejlépe však do druhého dne.
9. Po ztuhnutí vyjměte dorty z ráfku (z forem), poprašte je kakaem a dozdobte čokoládovými lístečky, případně navíc ještě ovocem
Poznámka k receptu
•Mousse se nejlépe uhladí paletovým nožem nebo cukrářskou kartou.
• Tento dezert se dá také zamrazit. Po částečném zamrazení dort zabalte do fresch fólie a zamrazte. Rozmrazujte dort pozvolna tak, že jej z mrazáku nejprve přendáte asi na dvě až tři hodiny do ledničky.
• Dort z ráfku jde nejlépe oddělit, když ráfek nahřejete. Strany dortu zůstanou krásně hladké.
Načítám komentáře...