Harlekýn
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- mléko 100 mililitrů
- cukr krystal 200 gramů
- vejce 4 kusy
- máslo 100 gramů
- kakao 50 gramů
- sůl
Pařížská šlehačka:
- smetana na šlehání 300 mililitrů
- cukr krupice 20 gramů
- kakao 30 gramů
- čokoláda hořká 50 gramů
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- čokoláda hořká (hoblinky)
Postup přípravy
1. Přípravu dortu rozdělte do dvou dnů. Den předem upečte korpus a připravte pařížskou šlehačku, která se musí přes noc vychladit v lednici (díky tomu ji pak lépe vyšleháte). Smetanu ke šlehání s cukrem a prosátým kakaem přiveďte v malém kastrůlku k varu, promíchejte a přidejte nasekanou čokoládu. Rozmíchejte metličkou dohladka, přikryjte potravinářskou fólií a nechte v lednici do druhého dne vychladit.
2. Připravte korpus. Troubu předehřejte na 180 °C, formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Oddělte žloutky od bílků, ty se špetkou soli vyšlehejte elektrickým šlehačem dotuha. Cukr nasypte do mísy, vyklepněte k němu žloutky, přidejte máslo a šlehejte do pěny. Stěrkou zlehka vmíchejte část mouky s prosátým kakaem, přilijte mléko, zamíchejte, nasypte zbytek mouky a naposledy promíchejte. Nakonec do těsta stěrkou zlehka zapracujte sníh, těsto vlijte do připravené formy a pečte 50 minut, dokud nebude špejle zapíchnutá doprostřed korpusu čistá. Nechte zchladnout, vyjměte z formy a nechte zcela vychladnout na mřížce. Korpus zabalte do potravinářské fólie a nechte přes noc v lednici.
3. Druhý den korpus podélně rozřízněte. Pařížskou šlehačku ušlehejte dotuha a třetinou potřete spodní plát. Přiklopte vrchním plátem, šlehačkou potřete boky i vršek a zbytkem naplňte cukrářský sáček. Ušlehejte dotuha neochucenou smetanu ke šlehání, přendejte rovněž do sáčku a ozdobte oběma vršek dortu. Nakonec dort posypte hoblinkami z hořké čokolády.
Poznámka k receptu
Nutné počítat s odležením šlehačky jeden den.
Načítám komentáře...