Hravá Pavlova
Seznam surovin
- bílek 6 kusů
- cukr krupice 360 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžíce
- ocet jablečný 1 lžíce
- vanilkový extrakt 1/4 lžičky
- potravinářské barvivo (gelové)
- sůl 1 špetka
K podávání:
- ovoce (čerstvé)
- květy (jedlé)
- smetana na šlehání (nebo zmrzlina)
Postup přípravy
1. Bílky se špetkou soli dejte do mísy a pár minut šlehejte na nízké otáčky. Po 5 minutách zvyšte otáčky na střední stupeň, a jakmile se začne tvořit bílá pěna, přisypte polovinu množství cukru. Za 2–3 minuty nasypte zbytek cukru a dál šlehejte. Asi po 20 minutách získáte pevný sníh, po vytažení metly se sněhové špičky nesmějí ohnout. V tuto chvíli přidejte škrob, ocet a vanilkový extrakt. Šlehejte další 2–3 minuty, aby byl sníh opět pevný a lesklý.
2. Teď pracujte velmi rychle. Sníh rozdělte do 4 nádob a trochu ho nechte v základní míse, obarvěte do odstínů meruňková, fialková, fialová a zelenkavá. Sníh přendejte do cukrářských sáčků. Troubu předehřejte na 165 °C. Plech vyložte pečicím papírem a rozetřete na něj bílý sníh (stačí tenká vrstva 0,5 cm). Podle fantazie nastříkejte různé barvy a tvary pomocí cukrářských sáčků naplněných obarveným sněhem.
3. Plech vložte do trouby a pečte 70–80 minut, poté stáhněte teplotu na 120°C a podle typu trouby dopečte dalších 60–70 minut (doba pečení závisí na výšce Pavlovy). Hotový moučník se musí snadno odlepit od pečicího papíru a musí být suchý.
4. Pavlovu vychlaďte a ozdobte čerstvým ovocem, jedlými květy a podle chuti servírujte se šlehačkou, ovocným sorbetem či vanilkovou zmrzlinou.
Poznámka k receptu
Pavlova je ideální dezert na léto. Povyšte práci se sněhem na mistrovské dílo a místo klasických korpusů vytvořte koláž nádherných sněhových pusinek.
Načítám komentáře...