Jablkové dortíčky
Seznam surovin
- piškotový korpus 1 kus (světlý)
- piškotový plát 1 kus (tenký, světlý nebo ozdobný dvoubarevný)
- jablka 4 kusy
- voda 2 hrnky
- džus jablečný 1 hrnek
- pudinkový prášek vanilkový 2 balíčky
- cukr vanilkový 2 balíčky
- cukr krupice 5 lžic (podle kyselosti jablek)
- rozinky 1 hrst
- mandle 1 hrst (plátky, opražené)
- rum 1 lžíce
- smetana 1 kelímek (na ozdobení)
- ovoce drobné (na ozdobení)
Postup přípravy
Rozinky zalijeme rumem a necháme stát. Připravíme si asi 8 kulatých vyšších formiček. Tenký piškotový plát nakrájíme na pruhy o stejné šířce, jako je výška formiček, a vyložíme jimi strany formiček. Z piškotového korpusu vykrojíme kolečka a vložíme je na dno formiček.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme je na dílky a vložíme do hrnce. Přilijeme vodu, přidáme oba druhy cukru a přivedeme k varu. Pudinkový prášek rozmícháme v jablečném džusu, přilijeme ho do vařících se jablek a za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme ji z ohně, přidáme rozinky namočené v rumu a plátky pražených mandlí a dobře promícháme. Jablečnou směs nalijeme do formiček vyložených piškotem, důkladně ji urovnáme a necháme vychladnout a ztuhnout asi 3 hodiny, ale nejlépe do druhého dne.
Vychladlé a ztuhlé dortíčky opatrně vyklopíme z formiček a každý na povrchu ozdobíme ušlehanou smetanou a drobným ovocem.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 2,5 dl
Načítám komentáře...