Jáhlový jablečný dortík
Postup přípravy
Jáhly přeberte a nasypte na husté kovové sítko, vložte do keramické misky. Dejte vařit litr vody do varné konvice.
Mezitím oloupejte jablka a nastrouhejte nahrubo.
Jáhly v sítku přelijte horkou vodou tak, aby byly potopené. Po chvilce vodu vylijte a celý postup zopakujte ještě jednou (jáhly je třeba spařit dvakrát, aby nebyly hořké). Spařené a okapané jáhly vysypte ze sítka do hrnce se silným dnem, přilijte 3 hrnky horké vody, přidejte jablka, rozinky a další přísady a vše uveďte do varu. Směs vařte zhruba 20 minut na mírném ohni, než jáhly změknou. Jáhly posléze zvětší svůj objem na dvojnásobek, podobně jako rýže.
Uvařené jáhly dejte do kulaté misky a nechte vychladit v ledničce. Dortík ztuhne jako pudink. Stačí, když ho pak nakrájíte na dílky a servírujete studený (nebo ohřátý jak je libo) ozdobený džemem.
Načítám komentáře...