Jahodový cheesecake
Seznam surovin
Na těsto:
Na náplň:
- sýr Mascarpone 600 gramů
- smetana zakysaná 1 kelímek
- vejce 3 kusy
- cukr 230 gramů
- cukr vanilkový 1 kus
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- citronová kůra (z 1 citronu)
Na polevu:
- jahody 250 gramů (např. mražené)
- moučka kukuřičná (škrob) 1 lžička
- cukr 1 lžíce (dle chuti)
Postup přípravy
Sušenky rozdrťte a smíchejte se změklým máslem. Na drcení můžete použít mixér, hmoždíř nebo váleček na těsto. Hmotou vyložte dortovou formu, na okrajích trochu více do výšky, a pečte v předehřáté troubě při 180 stupních 10 minut.
Všechny ingredience na náplň smíchejte pořádně pomocí robota (nebo ručně) až na hladkou hmotu. Nechte chvíli odstát, až odejdou bublinky, a nalijte na zapečenou sušenkovou drobenku. Pečte při 180 stupních. Prvních 30 minut neotevírejte troubu, pak kontrolujte častěji a troubu vypněte v okamžiku, kdy dort začne na okrajích tuhnout a na povrchu jemně hnědnout (jako na obrázku). Pak troubu vypněte, pootevřete a nechte chladnout.
Mezitím si připravte jahodovou polevu. Zmražené jahody vařte s trochou vody, můžete je pokrájet. Až přejdou varem, oslaďte a opatrně vsypávejte lžičku kukuřičného škrobu (pozor, má tendenci hrudkovatět). Ještě chvíli povařte, až omáčka zhoustne. Pak ji rozetřete na povrch dortu až téměř do okrajů. Dort nechte pár hodin v lednici ztuhnout.
Poznámka k receptu
Množství surovin je na dort o průměru 24 cm.
Načítám komentáře...