JAHODOVÝ FRAISIER
Seznam surovin
Korpus:
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- cukr krystal 150 gramů
- vejce 6 kusů
- sůl 1 špetka
Krém:
- mléko 300 mililitrů
- smetana 250 gramů
- jahody 700 gramů
- žloutek 3 kusy
- cukr krystal 50 gramů
- moučka kukuřičná (škrob) 30 gramů
- vanilkový lusk 1 kus (semínka)
- želatina 4 gramy
- voda 1 lžíce (studená)
- džem 100 gramů (jahodový)
Na dokončení:
- marcipán 100 gramů
- jahody (na ozdobu)
- cukr moučkový
Postup přípravy
1. Přípravu dortu rozdělte do dvou dnů, ať máte jistotu, že bude držet. Troubu předehřejte na 180°C a dva plechy vyložte pečicím papí- rem. Tužkou obkreslete obvod dortové formy a papír otočte nákresem dospod. Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte je s cukrem do husté světlé pěny a opatrně do nich vmí- chejte ručně mouku. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a jemně jej vmíchejte do žloutkové směsi. Polovinu těsta rozetřete do tvaru kruhu, přesáhněte nakreslený kruh asi o 1,5cm a vložte do trouby. Pečte dozlatova 15 minut, plechy vyměňte a upečte i druhý kruh. Nechte placky vychladnout, sejmě - te z papírů a okružím dortové formy vykrojte dva pravidelné kruhy.
2. Připravte vanilkový krém. V míse ušlehejte žloutky s cukrem, přidejte kukuřičný škrob a důkladně promí- chejte. Mléko se semínky z vanilky přiveďte k varu a tenkým pramín - kem nalévejte za stálého míchání k žloutkové směsi. Obsah mísy na - lijte zpět do kastrolu a na mírném ohni nechte za stálého míchání zhoustnout. Přelijte krém do čisté mísy, povrch přetáhněte potravinář- skou fólií a nechte vychladnout.
3. Do mističky nalijte vodu, nasypte želatinu a nechte nabobtnat. Sme - tanu vyšlehejte dotuha. Ve vodní lázni zahřejte 3 lžíce žloutkového krému na teplotu 45°C. Přidejte nabobtnalou želatinu a v krému ji rozmíchejte. Krém se želatinou vmíchejte do mísy s vychladlým krémem a opatrně, ale důkladně spojte s vyšlehanou smetanou. Polovinu krému přendejte do cukrářského sáčku s tenkou hladkou špičkou.
4. Jahody zbavte lístků, vyberte asi 12–14 stejně velkých a podélně je rozřízněte. Zbylé jahody nakrájejte na menší kousky, pár si jich nechte na ozdobu. Z dortové formy použijte pouze okruží. Obalte je potravinář- skou fólií a položte na servírovací tác. Na dno položte první piškotový plát a potřete polovinou propa - sírovaného jahodového džemu. Poloviny jahod přiložte řeznou stranou k vnitřnímu okraji dortové - ho okruží a celé ho takto půlkami jahod olemujte. Pomocí cukrářské - ho sáčku nastříkejte mezi jahody krém, aby mezi nimi vyplnil všechny mezery. Zbylý krém ze sáčku vraťte do misky a polovinu krému rozetře - te na piškotový plát. Posypte ho na - krájenými jahodami, na ty naneste zbylý krém. Měl by dokonale zakrýt všechny jahody, které dort lemují. Nahoru přitiskněte druhý piškotový plát, povrch potřete zbylým dže - mem a takto připravený dort uložte přes noc do lednice.
5. Druhý den opatrně rozbalte fólii z vnější strany dortového okruží. Sejměte je a nakonec odstraňte na dortu přilepenou potravinářskou fólii. Marcipán vyválejte na pracovní ploše poprášené cukrem moučka na tloušťku asi 4mm, vyřízněte z něj kruh o průměru 20cm a opatrně ho přeneste na povrch dortu. Ozdobte jahodami a ihned podávejte
Poznámka k receptu
Tenké pláty piškotového těsta, spojené vanilkovým krémem plným jahod, to je náš dárek ke dni dětí. Upečte si ho ale i jen tak, k nedělní kávě. Ať si jahodovou sezonu užijete dosyta!
Načítám komentáře...